Tusentals Kairobor samlades på Tahrirtorget.
Tusentals Kairobor samlades på Tahrirtorget.

Shafiqs högkvarter stormat i Kairo

ANNONS
|

Både försvars- och åklagarsidan överklagar domarna i vad som kan bli en utdragen process.

Egyptiska ungdomar stormade natten till söndagen presidentkandidaten Ahmed Shafiqs högkvarter i staden Fayoum, söder om Kairo. Attacken följde det kontroversiella domslut där expresidenten Hosni Mubarak och före detta inrikesminister Habib al-Adly dömdes till livstids fängelse, medan flera högt uppsatta polisbefäl och Mubaraks söner frikändes.

Vissa ser domarna som tecken på att den gamla regimen aldrig släppt taget om makten och demonstranter fyllde på nytt Tahrir-torget i centrala Kairo, nav för fjolårets uppror som fällde Mubarak.

–Det här var ingen rättvis dom och det finns ett massivt motstånd mot domarens beslut, sade demonstranten Amr Magdy till AFP.

ANNONS

Shafiq slår tillbaka

Ilska över de friande domarna har riktats mot Shafiq, som konkurrerar med Muslimska brödraskapets Mohammed Mursi vid presidentvalets andra omgång om drygt två veckor. Shafiq, som väckt stöd med löften om stabilitet i landet men nu tvingas in i försvarsläge, anklagade i lördags brödraskapet för att utnyttja rättegången i politiskt syfte. På söndagen gick han åter till angrepp.

–Jag representerar utveckling framåt, de representerar tillbakagång och mörker, sade Shafiq.

Shafiqs plats i den gamla regimen kastar en skugga över hans kampanj och han tvingas nu försöka ta avstånd från den gamla regimen, säger Hamid Ali, biträdande professor vid American University in Cairo, i telefon från Kairo.

–Ahmed Shafiq representerar en del av den gamla regimen och skadas definitivt av det som händer, frågan är nu hur långt han kan distansera sig från Mubarak.

Båda överklagar

Mubaraks försvarsadvokater förklarade direkt efter domen att de tänker överklaga och på söndagen meddelade också åklagarsidan, som kritiserats för svag bevisning, att även de överklagar flera av domarna. Det var inte tydligt om de endast var de friande domarna som överklagas, eller om de även gäller livstidsdomen mot Mubarak och al-Adly. Överklagandena var väntade, säger Hamid Ali.

–Det är mycket känsligt för folket, de vill ha rättvisa. Samtidigt måste man leva efter lagen och acceptera domarens ord.

ANNONS
ANNONS