Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Sex meter hög lavavåg sveper fram efter vulkanutbrottet

Lavan från vulkanen på kanarieön La Palma har förstört ett 100-tal hem och runt 5000 personer har fått evakueras. Anki Tynninen från Malmö har bott på ön sedan 2008 och såg när vulkanen fick sitt utbrott.
– Det är både fruktansvärt och häftigt, säger hon.

Vid 15-tiden på söndagen fick vulkanen Cubre Viejas ett utbrott. Från vulkanen som ligger på kanarieön La Palma strömmar minst tre glödande lavafloder ner och ett 100-tal hus har förstörts av lavafloderna.

– Lavavågen är upp till sex meter hög, den rör sig sakta men går inte att hejda, säger lokalpolitikern Mariano Hernández enligt spanska medier på måndagseftermiddagen.

Enligt Kanarieöarnas regionale regeringschef Ángel Víctor Torres har såvitt man känner till inga människor ännu skadats i utbrottet.

– Såvitt vi kan bedöma ska inte några fler komma behöva evakueras. Lavan rör sig mot kusten och skadorna blir materiella. Enligt experter handlar det om runt 17–20 miljoner kubikmeter lava, säger han.

Utbrott för 50 år sedan

Det tidigaste noterade vulkanutbrottet på La Palma skedde 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han fotograferade lavan.

Anki Tynninen från Malmö bor på La Palma sedan många år tillbaka och såg när vulkanen fick sitt utbrott.

– I går morse kände vi att det skakade ordentligt och så bröt det ut vid tretiden. Vi hade precis ätit och satt och kollade på nyheterna som direktsände och såg då på direktsändningen att det bryter ut.

Urbrottet sett från Ankis trädgård. Bild: Anki Tynninen
Urbrottet sett från Ankis trädgård. Bild: Anki Tynninen

Varningar om ett nära förestående vulkanutbrott har kommit den senaste veckan, då forskare noterat en rad jordbävningar på en magnitud upp till 3,8 i naturområdet Cumbre Vieja på öns södra delar. Anki Tynninen bor på den östra delen av ön, fem kilometer fågelväg från utbrottet, och har kunnat se röken stiga från vulkanen från sin trädgård.

– Jag har inte känt av de mindre skalven som har varit men de som uppnått en magnitud på strax över tre har jag känt av. Min man som är från ön minns det förra utbrottet som var för 50 år sedan och sa att det kommer att skaka riktigt ordentligt precis innan ett utbrott, men det gjorde det inte, säger hon.

”Sitter i beredskap”

Hon berättar att man redan innan utbrottet fått direktiv från lokala myndigheter att packa en väska med ett ombyte och det viktigaste från hemmet utifall att de skulle behöva lämna sitt hem.

– Det man har varit mest rädd för har varit att det ska bli skogsbrand. Det var inte så länge sedan som vi hade en större skogsbrand här på ön och det kan ju sprida sig väldigt snabbt. Tack och lov kom det ett riktigt ösregn i förrgår som har blött ner marken ordentligt. Innan dess hade det inte regnat på länge, berättar hon.

Runt 5000 personer har fått evakueras från sina hem, vissa för att deras hem hotas av lavafloderna och vissa för att deras hem riskerar att stängas in mellan två lavafloder. För Anki är läget lugnt än så länge då hon befinner sig på motsatt sida av ön med en bergskam mellan sig och vulkanen men hon berättar att hon följer nyhetsutvecklingen noga.

”Både fruktansvärt och häftigt”

– Man vet ju aldrig om det kan smälla till så att det blir en öppning på denna sidan också, så vi sitter i beredskap. Det väller ju fortfarande ut lava och vi vet inte hur länge det kommer att göra det. Men allt har fungerat väldigt bra. Kommunerna här har hjälpt folk att evakuera och de kallade in militär för att bistå i räddningsarbetet redan innan utbrottet och i natt kom det ännu mer militär.

Hon säger att hennes tankar går ut till dem som förlorat sina hem.

– Det är väldigt ledsamt men tack och lov har ingen fått sätta livet till. Räddningsarbetet har fungerat väldigt bra. Men det är både fruktansvärt och häftigt. Fruktansvärt för dem som förlorat sina hem men man tänker ju också att ”herregud, är jag verkligen med om detta”, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.