Internflyktingar från norra Afghanistan har slagit läger i en park i Kabul.
Internflyktingar från norra Afghanistan har slagit läger i en park i Kabul. Bild: Rahmat Gul/AP/TT

Sex EU-länder varnar för afghansk flyktingvåg

"Att upphöra med återvändanden sänder fel signal och motiverar sannolikt ännu fler afghanska medborgare att lämna sina hem med sikte mot EU", skriver sex medlemsländer i ett gemensamt brev till EU-kommissionen.

ANNONS

Sedan 2015 har runt 570 000 afghaner sökt asyl i EU, varav 44 000 under fjolåret, enligt brevet. De undertecknande medlemsländerna – Belgien, Danmark, Grekland, Nederländerna, Tyskland och Österrike – befarar att antalet ska öka när säkerhetsläget i Afghanistan nu förvärras.

"Därför uppmanar vi er och era arbetsgrupper i kommissionen att intensifiera samtalen med den afghanska regeringen om hur återvändanden kan och ska fortsätta under de kommande månaderna", skriver de.

EU-kommissionen har mottagit men ännu inte besvarat brevet. På frågan om kommissionen anser att Afghanistan är säkert att återvända till svarar en talesperson att den bedömningen är upp till medlemsländerna att göra.

ANNONS

Den 16 juli beslutade svenska Migrationsverket om verkställighetsstopp av ut- och avvisningar till Afghanistan med anledning av det försämrade säkerhetsläget i landet. En vecka tidigare hade även Finland fattat samma beslut.

Beskeden kom strax efter att Afghanistan vädjat till EU om att upphöra med tvångsdeportationer under en tremånadersperiod, med hänvisning till talibanernas pågående offensiv.

Enligt EU-siffror har de senaste månadernas strider i Afghanistan genererat runt 400 000 internflyktingar.

Runt 1 200 personer har återsänts från EU-länderna till Afghanistan hittills under 2021, 1 000 frivilligt och 200 med tvång, enligt EU-kommissionen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS