Sex år som gisslan är över

ANNONS
|

Vid niotiden i går kväll svensk tid anlände två Röda Korset-märkta helikoptrar till Venezuela efter att ha hämtat före detta vicepresidentkandidaten Clara Rojas och kongressledamoten Consuelo Gonzalez, som levt i fångenskap i Colombias djungelområden.

De fördes över till flygplan som skulle ta dem till Venezuelas huvudstad Caracas, där släktingar väntade.

Frigivandet är i mycket en frukt av den medling Venezuelas president Hugo Chávez ägnat sig åt de senaste månaderna. Tv-bilder visade i går kväll hur de kvinnorna tackade Chávez i telefon just när de lämnats över av gerillan till Venezuelas inrikesminister.

Clara Rojas kidnappades av den colombianska gerillagruppen i februari 2002 tillsammans med Ingrid Betancourt, under dennas pågående presidentkampanj. Rojas har en treårig son som har fötts under hennes tid som fånge, sedan hon inlett en relation med en av Farc-medlemmarna som hållit henne som gisslan.

ANNONS

I december förhandlade Venezuelas president Chávez fram ett avtal med gerillan, som gick ut på att Rojas, hennes treårige son Emmanuel och Gonzales skulle friges.

Men operationen genomfördes aldrig. Farc hävdade att colombianska arméns fortsatta aktioner i området hindrat överlämningen. Colombias president Alvaro Uribe menade att Farc inte höll sitt löfte, eftersom de inte längre hade den treåriga pojken hos sig. Misstankarna var att pojken fanns i en fosterfamilj i Colombias huvudstad Bogota. DNA-prover från pojken jämfördes då med blodprover från Clara Rojas mamma, och för ett par dagar sedan bekräftades uppgifterna. Farc har sagt att de flyttat pojken dit "för hans egen säkerhet".

Släktingar till de tillfångatagna såg en väldigt liten chans till frigivning, då händelserna rörande pojken gjort att Farc och den colombianska regeringen litade ännu mindre på varandra än tidigare.

Under åren har Farcgerillan och den colombianska regeringen otaliga gånger försökt komma överens om en fångutväxling. Detta eftersom 500 Farcrebeller sitter fängslade i colombianska fängelser.

Hugo Chávez har upprepade gånger erbjudit sig att agera medlare vid en sådan uppgörelse. I november förra året hårdnade tonen mellan honom och Colombias president Alvaro Uribe, som då anklagade Chavez för att försöka föra vänsterrebeller till makten i Colombia.

ANNONS

Den venezuelanske presidenten svarade i ett tv-sänt tal att han "lägger relationerna med Colombia i frysen, och inte längre litar på någon i Colombias regering."

Nu hoppas colombianerna att den senaste tidens samarbete och frisläppandet av Rojas och Gonzalez ska leda till en ny fredsprocess och att fler återfår friheten. Just nu tros omkring 750 personer hållas som gisslan av Farcgerillan.

ANNONS