Skolan i Newport News skakades i januari av att en sexåring sköt sin lärare i magen och handen. Nu har åklagare kommit med nya besked efter skottlossningen.
Skolan i Newport News skakades i januari av att en sexåring sköt sin lärare i magen och handen. Nu har åklagare kommit med nya besked efter skottlossningen. Bild: John C. Clark

Sexåring sköt lärare – blir inte åtalad

Den sexåring som sköt sin lärare i delstaten Virginia lär inte bli åtalad, uppger åklagaren i fallet, enligt BBC. Men det kan bli aktuellt med andra rättsliga åtgärder.

ANNONS
|

Det var i början av januari som nyheten briserade att en sexåring skjutit sin lärare på Richneck Elementary School i Virginia, USA. Läraren överlevde, men hade livshotande skador precis efter händelsen. Polisen var snabbt ute och kunde bekräfta att det inte rörde sig om en olyckshändelse.

Nu har den lokala åklagaren i fallet gått ut med att det förmodligen inte kommer bli tal om något åtal mot sexåringen, rapporterar BBC.

– Utsikterna för att en sexåring ska kunna stå inför rätta är problematiska, säger åklagaren i samhället Newport News, Howard Gwynn, till NBC News och syftade på att barnet helt enkelt var för ung för att förstå rättssystemet.

ANNONS

”Bevisa brott”

Teoretiskt sett kan en sexåring, enligt lagen i Virginia, åtalas för sina handlingar och det har hänt att minderåriga ställs inför rätta i delstaten. Men Gwynn understryker för nyhetskanalen att hans stab fokuserar på andra aspekter av fallet.

– Vårt mål är inte att bara göra något så snabbt som möjligt. Efter att vi analyserat bevisen kommer vi att åtala den person eller de personer som vi tror oss kunna bevisa ha begått ett brott, säger han till NBC News.

Problematiskt beteende

Läraren som sköts i januari har vidtagit rättsliga åtgärder på egen hand, där hon stämt skoldisktriktet hon jobbade i. I stämningsansökan framgår att läraren sedan tidigare larmat om sexåringens beteende, då barnet hade ”problematiska interaktioner med skolpersonal och andra elever.” Enligt läraren hade hon stängt av sexåringen en skoldag efter att han förstört hennes mobiltelefon. Dagen efter hade han skjutit läraren i skolan.

Vapnet som sexåringen använde för att skjuta sin lärare tillhörde hans mamma, som hade köpt vapnet på laglig väg. Enligt familjen hade vapnet förvarats på ”en säker plats” och man hade alltid utövat ett ”ansvarsfullt vapenägarskap” och hållit vapen ”utom räckhåll för barn”.

LÄS MER:Sexåring sköt lärare på skola: ”Inte en oavsiktlig skjutning”

LÄS MER:Sexåring sköt lärare på skola

LÄS MER:Skola varnades tre gånger över att 6-åring bar pistol – lärare sköts under lektion

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS