Sessions: Upprörande om ryska kontakter

ANNONS
|

Justitieministern kysste sin fru Mary Sessions på väg in i senaten inför smattrande kameror, innan han satte sig ned och utfrågningen inleddes. Frågorna handlar bland annat om uppgifter om att han en tredje gång träffat den ryske ambassadören Sergej Kisljak på Mayflower Hotel i Washington, utöver de två redan klarlagda mötena, den 27 april i fjol.

- Jag hade ingen kontakt med någon rysk företrädare.

ANNONS

Samtidigt säger Sessions att han "kanske" mötte Kisljak men att han "inte minns" något samtal med honom.

Frågor om möten

Den blivande presidenten Donald Trump höll ett tal om utrikespolitik på hotellet. Sessions får frågan om han minns något möte mellan den ryske ambassadören och Jared Kushner, Trumps svärson och rådgivare, där.

- Det gör jag inte, svarar Sessions.

Utskottets ordförande, republikanen Richard Burr, frågar om Sessions, förutom de redan kända mötena med ambassadören, mött några ryska företrädare i sin roll som kampanjföreträdare.

- Nej, herr ordförande, svarar Sessions.

Han säger också att ingen utländsk inblandning i USA:s demokrati kan accepteras.

Vill inte berätta

Justitieministern vill inte berätta något om sina konversationer med Trump, på grund av att departementets regler och att presidentens "konstitutionella rättigheter" förhindrar det.

Frågorna är många till Sessions, främst när det gäller kontakter med Moskva som personer i Trumps kampanj haft. Sessions, som rådgav Trump under stora delar av valrörelsen, har ställt sig utanför utredningarna om kontakterna. Detta eftersom han under den senatsutfrågning som föregick att han godkändes som justitieminister missade att berätta att han, liksom flera andra av presidentens medarbetare, i fjol hade möten med Rysslands USA-ambassadör.

ANNONS

Den republikanske kommittéledamoten James Risch frågar om Sessions kan lova inför det amerikanska folket att han inte varit delaktig i rysk inblandning i valkampanjen.

- Jag kan säga det, absolut, svarar Sessions.

Oro för FBI-ledning

Enligt Sessions har han inte på något sätt lagt sig i utredningarna om kontakterna med Ryssland. Han förnekar också att han särskilt instruerat sina medarbetare att inte informera honom om dem.

Den av Trump sparkade FBI-chefen James Comey, som frågades ut av utskottet i förra veckan, antydde att Sessions kan ha mött Kisljak vid fler tillfällen än han uppgett.

Sessions säger å sin sida under utfrågningen att han känt oro över ledarskapet i FBI och därför rekommenderat att Comey skulle avskedas. Han säger också att han diskuterat Comeys roll med Donald Trump, innan han tillträdde.

Sessions vill däremot inte svara på om han diskuterat Comeys hantering av utredningen av den ryska inblandningen i presidentvalet och möjliga kontakter mellan Ryssland och personer inom Trumpkampanjen.

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, exempelvis har utrikesminister Rex Tillerson varit vän med Putin i många år. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades dock avgå sedan han inte sagt hela sanningen till vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före Trumps tillträde. Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Nyligen framkom att även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, hade möten med Kisljak före maktskiftet i Washington DC.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare ska Trump ha sagt att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Den 17 maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

De rysk-amerikanska relationerna var mycket kyliga under Trumps företrädare Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på den.

ANNONS