Patriarken Irinej, serbisk-ortodoxa kyrkans överhuvud, ledde en begravning i Montenegro. Där smittades han av coronaviruset.
Patriarken Irinej, serbisk-ortodoxa kyrkans överhuvud, ledde en begravning i Montenegro. Där smittades han av coronaviruset. Bild: Darko Vojinovic

Serbiens patriark död i covid – smittades på begravning

Patriarken Irinej, serbisk-ortodoxa kyrkans överhuvud, har dött i covid-19. Han blev smittad på en stor begravning för Montenegros biskop som hölls i en fullsatt kyrka.

ANNONS
|

Det var i början av november som patriarken Irinej, den 90-årige ledaren för den serbisk-ortodoxa kyrkan, lades in på militärsjukhus.

Han hade då testats positivt för det nya coronaviruset, bara dagar efter att han hade lett begravningen av kyrkans överhuvud i Montenegro, biskop Amfilohije Radovic. Biskopen hade också blivit smittad av viruset och dött efter att ha insjuknat i covid-19.

Enligt CNN hade en stor samling med folk samlats utanför den fullsatta kyrkan och endast några få personer i kyrkan bar munskydd.

LÄS MER:Undantag för begravningar: Max 20 personer får delta

Enligt rapporter från sjukhuset mådde patriarken Irinej bra, hans läge var stabilt och efter några dagar gick hans feber ner.

ANNONS

Men på torsdagen ska hans tillstånd ha försämrats och på fredagen bekräftade Serbiens president Aleksandar Vucic att Irinej har dött. I ett inlägg på Instagram skrev han:

”Det har varit en ära att känna dig. Folk som du lämnar oss aldrig.”

Enligt Reuters stöttade Irinej president Vucics politik och förra året kritiserade han protester mot regeringen.

Tidningen skriver även hur han protesterade mot Kosovos självständighet och stöttade Serbiens försök att gå med EU, samtidigt som han motsatte sig abort och rättigheter för hbtq-personer.

Begravningen kommer att ske på söndag och regeringen har utlyst tre dagars landssorg. Inom de närmsta månaderna så väljer kyrkans biskopar en ny patriark.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS