Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serbiens president Alexandar Vucic. Arkivbild.

Serbien och Nato mullrar mot Kosovo

Serbien och Nato morrar sedan parlamentet i Kosovo har röstat för att landet ska bilda en egen armé, rapporterar AFP. Serbiens president Alexandar Vucic kräver att FN:s säkerhetsråd i ett extrainkallat möte tar upp frågan.

- De förstår inte att de alla har gått för långt, säger Vucic i ett tv-sänt tal där han också anklagar USA, Storbritannien och Tyskland för att ligga bakom beslutet.

Den klubbade lagstiftningen syftar till att förvandla Kosovos nuvarande insatsstyrka, som består av omkring 4 000 man, till en reguljär armé med mandat att försvara landet. Därmed tar Kosovo ytterligare ett steg i att hävda sig som självständig stat – en tydlig provokation enligt Serbien, som inte erkänner territoriet som ett eget land och har varnat de ansvariga för att ta beslutet.

Kosovo utropade sin självständighet från Serbien 2008. Sedan dess har man förlitat sig på försvarsalliansen Natos trupper för att upprätthålla säkerheten.

"En svår dag"

Omkring 90 procent av befolkningen i Kosovo är albaner medan runt 5 procent är serber. Serbien ser byggandet av en kosovansk militär som ett hot mot den serbiska minoriteten. Premiärminister Ana Brnabic har tidigare antytt att Serbien kan se sig tvunget till ett militärt svar inför hotet om vad hon beskrev som en möjlig etnisk rensning.

Efter omröstningen i Kosovos parlament försäkrar hon dock att Serbien kommer att hålla sig till en fredlig väg.

- För mig är detta en svår dag, inte en dag som bidrar till samarbete i regionen, säger hon i en kommentar till lokala medier, enligt AFP.

De nya lagarna antogs enhälligt av de närvarande ledamöterna i det kosovanska parlamentet. De serbiska ledamöterna bojkottade omröstningen.

"Ompröva nivån"

Parlamentet behöver godkänna ytterligare en lag, om arméns organisationsstruktur, innan den kan bli verklighet.

Nato har varnat Kosovo för att ta steget att skapa en armé, och i stället velat ha en fortsättning på upplägget med ett slags nationell säkerhetsstyrka.

Försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att den 19-åriga närvaron av fredsbevarande trupper ska omprövas.

- Nato måste nu ompröva nivån på åtagandet med Kosovos säkerhetsstyrka.