Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serbien får sin första öppet homosexuella minister

2010 urartade Pride-parade i Belgrad totalt och runt 100 personer skadades. Idag fick landet sin första öppet homosexuella minister.

När Serbiens nya regering presenterades var det en medlem som hamnade i fokus direkt: 40-åriga Anna Brnabic. Anledning: Hon råkar vara homosexuell. 

Beskedet från premiärministern Aleksander Vucic kom som en överraskning då Serbien ofta framställs som en av de mest homofoba länderna i Europa. Därför var det också fullt naturligt att Vucic fick förklara valet i pressen. 

– Hennes personliga val intresserar mig inte. Hon är välkommen i den serbiska regeringen, sa han, enligt serbiska medier. 

I Serbien har frågan om hbtq-rättigheter blivit något av en symbolfråga som delar mer EU-vänliga krafter i landet och nationalistiska grupperingar. 

Det finns ett exempel från 2009 då en politiker gav bort ett par rosa strumpbyxor till en minister under ett sammanträde som en markering mot att ministern stödde ny lagstiftning som skulle skydda homosexuellas rättigheter. På frågan varför svarade politikern att "ministern kommer behöva den typen av kläder ute i Europa".

Under 2010 lyftes frågan om homofobi i landet även i internationella medier då en Prideparad i Belgrad urartade i sammandrabbningar och slagsmål. Hårdföra nationalistiska grupper attackerade deltagare och slogs med polisen. Ett hundratal personer ska ha skadats. Under tre påföljande år förbjöds paraden av myndigheterna med hänvisning till säkerhet. 

2015 hölls paraden under stort polisbeskydd: centrala delar av Belgrad spärrades av och de tre hundra Pride-deltagarna skyddades av kravallpolis. 

 

Det har tagit Aleksander Vucic, tillhörande Serbiens progressiva parti (SNS), tre månader att sätta samman en ny regering. Om parlamentet röstar ja, blir Ana Brnabic minister för bland annat lokalt självstyre. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.