Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ser du rymdstationen i det blå?

Spana in när ISS passerar stjärnhimlen över dig.

Minst två gånger om dagen passerar den internationella rymdstationen ISS över Göteborg. På NASA:s hemsida kan du slå in var du befinner dig och därigenom få klockslag för när du ska lyfta din blick, och kompassgrader så att du vet vart du ska rikta den.

Rymdstationen ska synas som en stark stjärna. Den rör sig snabbt över himlen under några minuter innan den kommer in i skuggan från jorden.

ISS ägs gemensamt av USA, Ryssland, Kanada, Japan och ett antal europeiska länder. Att den ägs av både USA och Ryssland har gett den en symbolisk betydelse: rymdkapplöpningen och kalla kriget är över. Stationen sattes i omloppsbana 1998 och har varit bemannad sedan 2000.

Fakta: International Space Station

ISS används för att testa olika typer av rymdfarkostsystem och har den utrustning som krävs för att göra expeditioner till månen och Mars.

ISS var destinationen för den första rymdturisten Dennis Tito, som 2001 betalade 20 miljoner dollar för att föras upp ombord på en rysk underhållsfarkost.

Det var också på ISS som det första rymdbröllopet ägde rum, mellan kosmonauten Jurij Ivanovitj Malentjenko och Jekaterina Dmitrieva. Den senarenämnda befann sig i Texas under bröllopet och vigseln skedde via videolänk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.