Senegalesiska fotbollsfans får skjuts av presidenten

ANNONS
|

I dag invigs årets första stora fotbollsfest, afrikanska mästerskapen. I 2008 års mästerskap är Ghana värdland då de 16 främsta landslagen från kontinenten ska kämpa om titeln som afrikanska mästare.

Senegal har aldrig vunnit mästerskapen och måhända tycker president Abdoulaye Wade att det är på tiden att landet tar hem titeln i år. Den senegalesiske presidenten har nämligen lånat ut sitt jetflygplan för att flyga fans till det nationella landslagets första match, som spelas mot Tunisien i Tamale den 23 januari.

Presidentplanet ska transportera fansen i två omgångar, den 21 och 22 januari, berättar landets idrottsdepartement i ett officiellt uttalande. I Tamale har man satt upp ett läger som ska rymma drygt 400 senegalesiska fans. I onsdags vann landslaget en träningsmatch mot Benin med 2-1 och förväntningarna har nu höjts bland fansen.

ANNONS

Många afrikaner från väst-ra Afrika har inte råd att betala flygbiljetter till Ghana, och landvägen är på många ställen svårtillgänglig och farlig att färdas. Många saknar därför möjligheter att ta sig till mästerskapen för att heja fram sitt landslag i kampen mot den åtråvärda titeln.

Grannlandet Guinea har ställt in en busskonvoj som skulle köra fotbollssupportrar till Ghana, eftersom vägen genom krigshärjade Elfenbenskusten bedömdes vara för farlig.

Idrottsdepartementet ska bidra ekonomiskt så att fans som åkt till Ghana för att stötta sina landslag ska ha råd med uppehälle. Totalt rör det sig om motsvarande 80 000 svenska kronor som ska gå till fans från fattiga västafrikanska länder, bland andra Burkina Faso, Benin, Elfenbenskusten och Togo.

Det återstår att se om president Wades jetplansutlåning kan hjälpa Senegals "Lions" till goda resultat i år. En gång tidigare har landet spelat i en afrikansk mästerskapsfinal. Det var 2002 i Mali, då laget i finalen förlorade mot Kamerun med 2-3 efter straffläggning.

Senegal tillhör grupp D, som förutom Tunisien även innehåller Angola och Sydafrika. Lejonen bedöms ha en god chans att ta sig vidare till kvartsfinal.

ANNONS