Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skakar hand med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman (MBS).

Senatorer rasar mot saudiprinsen: Giftig

Journalisten Jamal Khashoggis försvinnande sätter amerikanska politikers tålamod med Saudiarabien på prov. Den "giftige" kronprinsen måste bort, säger den hittills saudivänlige senatorn Lindsey Graham.

Graham, en republikan som står president Donald Trump nära, pekar till och med ut kronprinsen som den som beordrade mordet på Khashoggi.

- Inget händer i Saudiarabien utan att MBS (Mohammed bin Salman) känner till det, säger senatorn i en intervju med Fox News.

Graham beskriver sig själv som Saudiarabiens främste försvarare i senaten och kronprinsen som "ett rivningsklot". Graham säger också att han känner sig personligt utnyttjad.

- Den här MBS-typen är giftig. Han kommer aldrig kunna bli en världsledare på den globala scenen.

"Sanktionera skiten ur dem"

Saudiarabien förnekar att man hade något att göra med Jamal Khashoggis försvinnande, efter att denne gått genom dörrarna till det saudiska konsulatet den 2 oktober. USA:s president Donald Trump skickade blixtsnabbt sin utrikesminister Mike Pompeo till Riyad och presidenten har själv talat i telefon med både kung Salman och kronprinsen, som båda uppges förneka all kännedom om försvinnandet. Trump antydde i ett första skede att en eventuell mördare skulle ha kunnat vara vem som helst.

Presidentens svärson Jared Kushner har under det gångna året byggt en nära och uppmärksammad relation till kronprins MBS, bland annat i samtal om fredslösningar mellan Israel och Palestina.

Senator Lindsey Graham säger att han inte vet hur Trump kommer att hantera den redan sedan tidigare komplicerade relationen till saudierna. Han lovar dock att kongressen ska "sanktionera skiten ur Saudiarabien".

- De har inget annat än förakt för oss. . . Den här killen (MBS) måste bort, säger Graham.

"Ung och aggressiv"

En annan republikansk senator, den tidigare presidentkandidaten Marco Rubio, ger också ett löfte om att kongressen ska agera. Han avfärdar president Trumps reservationer kring de vapenaffärer med Saudiarabien som är värda mångmiljardbelopp:

- Det finns andra länder vi kan sälja det till, säger Rubio till CNN.

- Jag bryr mig inte om hur mycket pengar det är. Det finns inte tillräckligt mycket pengar i världen för att köpa tillbaka vår trovärdighet i människorättsfrågor och när det gäller hur nationer ska bete sig.

Rubio beskriver kronprins Mohammed bin Salman som en "ung och aggressiv" person, som man befarat skulle överskatta sitt handlingsutrymme.