En militär i den sydkoreanska flottan i en övning med amerikanska örlogsfartyg.
En militär i den sydkoreanska flottan i en övning med amerikanska örlogsfartyg.

Senaten kallas till Vita huset om Nordkorea

ANNONS
|

USA:s utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister Jim Mattis kommer tillsammans med flera andra högt uppsatta personer inom USA:s regering att informera senaten om Nordkorea på onsdag. I en ovanlig åtgärd har alla hundra senatorer kallats till Vita huset för en dragning, uppger talespersonen Sean Spicer.

Mötet var först tänkt att hållas i Capitolium, men president Donald Trump föreslog att det i stället skulle ske i Vita huset.

Under tisdagen genomförde Nordkorea en stor militärövning, för att fira 85-årsdagen av bildandet av landets militär. Samtidigt lade en amerikansk ubåt till i Sydkorea, för att delta i en övning med en grupp amerikanska örlogsfartyg som är på väg mot Koreahalvön, bland dem hangarfartyget Carl Vinson.

ANNONS

USA försöker pressa Nordkorea att lägga ned landets kärnvapenprogram och har varnat för att militära alternativ inte är uteslutna.

- De förespråkar öppet att öka trycket på oss, vilket är lika farligt som att tända stubinen till ett totalt krig, varnar en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Nordkoreas kärnvapenprogram

Nordkorea får enligt FN:s resolutioner inte avfyra robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har landet fortsatt genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Landets kärnvapenprogram har de senaste fem årtiondena utvecklats från artilleriraketer under 1960 och 1970-talet till kort- och medeldistansrobotar under 1980- och 1990-talet.

Efter det att diktatorn Kim Jong-Un tillträdde 2011 har Nordkorea uppgett att en ny form av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM) har utvecklats.

Mellan 2006 och 2015 utförde Nordkorea tre kärnvapentest. Men bara förra året gjordes två större tester, vilket har retat upp Sydkorea, Japan och USA.

Många har visats upp i samband med politiska händelser. Vapenanalytiker är dock skeptiska. Det saknas bevis på att de ICBM som demonstreras faktiskt fungerar och mycket tyder på att uppvisningarna är ett sätt för Nordkorea att visa styrka.

Källor: CNN, BBC, Reuters, Landguiden

ANNONS