Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Sektledaren Charles Manson är död

En av historiens mest ökända brottslingar är död. Charles Manson avtjänade nio livstidsstraff för stämpling till sju uppmärksammade mord 1969. Han blev 83 år.

Den ökände massmördaren och sekledaren Charles Manson är död. Det skriver flera amerikanska medier, däribland Washington Post.

Manson har flera gånger åkt in och ut på sjukhus under den senaste tiden och ska ha dött vid 20-tiden på söndagskvällen, lokal tid, av naturliga orsaker.

Mördade skådespelerska

Charles Manson var ledare för den sektliknande Mansonfamiljen som begick flera mord 1969, bland annat på den höggravida skådespelaren Sharon Tate som var gift med filmregissören Roman Polanski. 

De totalt sju morden fick enorm uppmärksamhet på grund av sin karaktär. Bland annat skrev medlemmarna i Mansonfamiljen ordet ”Pig” i blod på ytterdörren när de mördat Tate.

Hörde dolt budskap i Beatles-låt

Motivet till mordet var, enligt åklagarna, att Manson hade hört ett dolt budskap i Beatles låt "Helter skelter" om att framkalla ett raskrig mellan svarta och vita.

Manson utförde inte morden själv, men anses vara hjärnan bakom dem, och han dömdes tillsammans med fyra av hans medhjälpare till döden 1971. Straffet reducerades dock till livstid 1971 när dem amerikanska högsta domstolen avskaffade dödsstraffet.

I januari i år flyttades Manson till ett sjukhus ungefär en timme från Corcoran-fängelset i Kalifornien på grund av sina hälsoproblem. Redan då bedömdes hans tillstånd vara allvarligt.

Charles Manson blev 83 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.