Premiärministern Aleksandar Vucic segrade i dagens serbiska parlamentsval. Men Vojislav Seseljs nationalistiska parti SRS väntas bli tredje största parti.
Premiärministern Aleksandar Vucic segrade i dagens serbiska parlamentsval. Men Vojislav Seseljs nationalistiska parti SRS väntas bli tredje största parti.

Segertippad Vucic vinner Serbienval

Premiärminister Aleksandar Vucic har utropat sig till segrare i parlamentsvalet i Serbien. Men det ultranationalistiska SRS ser ut att bli det tredje största partiet och kan därmed försvåra Vucics närmande till EU.

ANNONS
|

Vucic och hans Serbiens progressiva parti (SNS) får majoritet i parlamentet med ett stöd på upp emot 56 procent, enligt de första preliminära valresultaten.

Valet är Serbiens tredje på fyra år och utlystes i förtid av Vucic, som trots majoritet i parlamentet sade sig vilja ha ett klart mandat att föra landet in i EU.

- Det här valet handlar om Serbiens framtid. Vi kommer inte tillåta att landet vänder åter till det mörka förflutna som vi trodde var passerat sedan länge, sade Vucic på sitt sista kampanjmöte enligt AFP.

Men Vojislav Seseljs nationalistiska parti SRS väntas bli det tredje största partiet med drygt 7 procent. Det vill inte se ett EU-medlemskap. Serbien kan inte "vänta sig att något positivt ska komma från EU", anser Seseljs med hänvisning till Natobombningarna av Serbien i samband med Kosovokriget 1999.

ANNONS
- Serbien kan bara vara tryggt om vi lierar oss med Moskva, som alltid har hjälpt oss och aldrig bombat oss, har Seselj tidigare sagt enligt nyhetsbyrån Reuters.

När Vucic lade sin röst i en vallokal i en förort i Belgrad på eftermiddagen var han tydlig med att han inte tänker göra några kompromisser med SRS om närmandet till EU.

- Vi kommer att fortsätta i samma spår mot Europa, sade premiärministern.

Belgradbon Srdjan Zivkovic ville inte säga vem han har röstat på, men tycker att det är bra att premiärministerns parti väntas förlora lite av sin makt i valet.

- Det är inte bra med ett parti som har all makt som det har varit här, säger han.

Det serbiska socialistpartiet ser ut att bli det andra största partiet med drygt 12 procent av rösterna, skriver AFP.

Fakta: Partierna i det serbiska valet

Serbiens progressiva parti (SNS). Leds av premiärminister Aleksandar Vucic. Vill fortsätta närmandet mot EU men månar samtidigt om att behålla nära band till Ryssland. Bildades när Vucic och president Nikolic gjorde en politisk U-sväng och bröt sig ur ultranationalistiska SRS.

Serbiska radikala partiet (SRS). Var under ett par år i slutet av 90-talet koalitionspartner i Slobodan Milosevic regering och grundades av nuvarande partiledaren Vojislav Seselj. Vill stoppa närmandet till EU och bilda en nära allians med Ryssland.

Serbiens socialistparti (SPS). Grundat av Milosevic, hade ett stadigt grepp om makten i landet under ett decennium efter kriget. Är i dag regeringspartner till SNS. Leds av Iviva Dacic.

DSS/Dveri. En allians mellan Serbiens demokratiska parti och Dveri, som motsätter sig förhandlingarna om medlemskap i EU och vill ha närmare band till Ryssland.

Demokratiska partiet (DS). Leds av Bojan Pajtic och är det största oppositionspartiet. Det socialdemokratiskt orienterade mittenpartiet ledde under lång tid oppositionen mot Milosevic men har sedan dess två gångar varit största parti i en regeringskoalition. Vill skynda på medlemsförhandlingar med EU.

Fakta: Vojislav Seselj

61 år gammal. Serbisk politiker och ordförande för det nationalistiska Serbiska radikala partiet (SRS). Samarbetade med Slobodan Milosevic under början av 90-talet.

Överlämnade sig frivilligt till Haag-tribunalen 2003 och släpptes – tillfälligt, sades det – 2014 för att behandlas för cancer i Serbien. Rättegången kantades av skandaler, och fördröjdes när huvuddomaren byttes ut efter anklagelser om jäv.

Åtalet rymde nio punkter, varav tre var brott mot mänskligheten. Åklagaren hade yrkat på 28 års fängelse för Seselj men i domen den 31 mars frikändes han på alla punkter.

Seselj propagerade under 1990-talet för ett Storserbien och rekryterade frivilliga till paramilitära grupper som mördade och torterade civila i Kroatien och Bosnien-Hercegovina.

ANNONS