Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Segern i sikte hos båda läger

WASHINGTON: Segervissa demokrater och hoppfulla republikaner. De allra sista opinionsmätningarna tydde på att republikanerna mobiliserat. Men Irakkriget låg som en mörk skugga över den amerikanska valdagen. Och medan president Bush manade alla att rösta valde vicepresidenten att ta ledigt för att jaga.
George W Bush återvände till Washington efter att ha röstat tillsammans med hustrun Laura på brandstationen hemma i Texas. Han tillbringade valkvällen i Vita huset med att titta på valvakorna i tv. Presidenten har tillbringat den senaste veckan på valfältet och var nöjd med sin insats när han röstade.
- Jag och Laura har gjort vad vi kan för att hjälpa republikanska kandidater, sade han.
Vicepresident Dick Cheneys valdagsprogram förvånade. Han reste till South Dakota före valdagen för att delta i en årlig jakt på en privat ranch.
Det är första gången som Cheney jagar sedan februari då han av misstag lyckades skjuta en av de andra jägarna. Den skadade fick tillbringa en vecka på sjukhus men har sagt att han lagt händelsen bakom sig. Vicepresidenten utnyttjade möjligheten till förtida röstning för att kunna vara ledig. Valdagen är annars en vanlig arbetsdag.
Det har funnits en oro för att röstmaskinerna inte skulle fungera. Från flera delstater kom rapporter och klagomål. I Florida, Ohio och Indiana stoppades röstningen när maskinerna inte fungerade. Och på vissa håll tvingades man förlänga röstningstiden med flera timmar.
Det finns fem olika sätt att rösta på. En del väljare fyller i valsedlarna för hand för att de skall kunna avläsas optiskt, andra röstar elektroniskt genom att trycka sig fram på dataskärmar.
Optiskt system tar över
De äldre modellerna är mekanisk röstning där väljaren trycker ned en spak, hålkortssystem och pappersvalsedlar. Det är det optiska som är ledande med det elektroniska på andra plats. De tre övriga håller successivt på att försvinna men en knapp tiondel av väljarna röstade på de sätten i år.
- Vi är väldigt noga med att alla skall få den hjälp de behöver för att rösta, säger David Man som är röstövervakare på en skola i Adam Morgan-området i Washington. Alla har hittills verkat nöjda.
Mario Cristaldo arbetar med bostadsprojekt för låginkomsttagare och står utanför Community Learning Center och delar ut valmaterial för borgmästarkandidaten Adrian Fenty. Han är noga med att hålla sig en bra bit från den gräns som finns för hur nära vallokalerna som kampanjarbetare får stå.
- Jag röstade i ett annat valdistrikt tidigare i dag, säger han. Allt fungerade väl. Och ingen som jag pratat med här har haft några problem heller.
850 valövervakare
I vallokalen i United Latin American Church på Kalorama Road finns gott om funktionärer som lotsar fram väljarna som kan bestämma själva om de vill rösta elektroniskt eller få sina valsedlar avlösta optiskt.
Sandra har tryckt in sina val på dataskärmen och säger att hon känner sig säker på att hennes röst har räknats.
- Jag hade två möjligheter att ändra innan jag tryckte slutgiltigt, säger hon.
I Christ Church i Georgetown är det en stadig ström av väljare som röstar och valövervakarna säger att ingen har klagat. Någon har kommit utan id-kort, men det har lösts genom att valövervakare kunnat styrka identiteten.
Justitiedepartementet har sänt ut 850 valövervakare till 69 valdistrikt där det varit problem tidigare. Medborgarrättsgrupper och advokater finns också på plats men har inte rätt att störa valprocessen inne i vallokalerna.
De första valresultaten kommer efter midnatt svensk tid och valet beräknas vara färdigräknat under morgonen. I jämna val kan det dröja flera dagar innan resultatet är klart eftersom förtida röster i vissa delstater räknas i efterhand liksom de provisoriska rösterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.