Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Horst Seehofer och Angela Merkel har länge varit oense om landets migrationspolitik. Arkivbild.

Seehofer: Invandringen alla problems moder

Den bräckliga vapenvilan mellan Angela Merkel och Horst Seehofer har fått sig en törn. Inrikesministern Seehofer försvarar nu invandringsfientliga demonstrationer och kallar invandringen "alla problems moder".

Efter mordet på en 35-årig man i tyska Chemnitz har staden skakats av invandringsfientliga protester som stundtals urartat till rena kravaller. Högerextremister har gjort Hitlerhälsningar och attackerat människor med utländskt utseende. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har flera gånger utryckt chock och bestörtning över våldet.

Förstår ilskan

Inrikesminister Horst Seehofer har, enligt honom själv, avhållit sig från att kommentera tills han haft tillförlitlig information. I en intervju med Rheinische Post på torsdagen tar han avstånd från våldet, nazisthälsningarna och attackerna mot polisen, men säger sig samtidigt förstå ilskan bland medborgarna.

- Det finns en upprördhet och ilska bland befolkning över det här mordet, som jag har förståelse för. Om jag inte var minister skulle jag ha gått ut på gatorna som medborgare, fast givetvis inte med extremisterna, säger han i en intervju med Rheinische Post.

- Invandringsfrågan är alla problems moder i det här landet. Det har jag sagt i tre år.

Merkel och Seehofer har länge varit oense om migrationspolitiken. I juli hotade Seehofer att avgå både som minister och partiordförande för det bayerska partiet CSU om inte Merkel gick honom till mötes. Regeringssamarbetet hängde på en skör tråd. Mycket tack vare socialdemokratiska SDP lyckades man enas om ett migrationspaket.

Snart val

På hemmaplan i Bayern utmanas Horst Seehofers CSU av främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) i delstatsvalet nästa månad, och Seehofer lär ha haft opinionssiffrorna i bakhuvudet när han yttrade sig.

Flera politiker tar starkt avstånd från Seehofers uttalande. SPD:s vice partiledare Ralf Stegner kallar honom "alla Berlins regeringsproblems morfar" och partikamraten Lars Klingbeil säger att han inte orkar med mer av det här "högerpopulistiska tramset".

Från sitt eget parti får CSU-ledaren dock stöd och Folkpartiets ordförande Christian Lindner instämmer till viss del i kritiken mot de senaste tre årens migrationspolitik.

Angela Merkel avhåller sig från att kritisera, men säger i en intervju med RTL att hon "uttrycker det annorlunda".