Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Se förödelsen efter vulkanutbrottet på La Palma

Vulkanen Cumbre Viejas utbrott på kanarieön La Palma i söndags var dess första på 50 år. Sedan dess har lava vällt över ön, och ödelagt både hem och natur i sin väg.

Det var i söndags som en av Kanarieöarna – La Palma – drabbades av såväl jordbävningar som vulkanutbrott. 6 000 av de drygt 80 000 boende på ön har tvingats till evakuering medan vulkanen, belägen på öns södra del, skjutit upp lava ur berget.

Sedan dess har lavan sakta men säkert vällt in över den sluttande marken och mot havet. Enligt Kanarieöarnas institut för vulkanologi har utbrottet blivit intensivare det senaste dygnet.

Bilder från ön visar hur hus och natur först sätts i brand och sedan begravs under de heta lavamassorna. Enligt lokala medier har minst 180 hem och ytterligare 200 andra byggnader förstörts i lavans framfart.

Lavan har ännu inte nått havet

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez besökte den katastrofdrabbade ön under måndagen. Via Twitter skriver han att ”Hanteringen av krisen är inte över så fort lavan nått havet.” I stället, menar han, att krisen är över först ”när allt som förstörts blivit återuppbyggt.”

Lavan beräknades nå havet och där kylas ned under måndagskvällen, men prognosen har hela tiden skjutits upp. Nya sprickor har tillkommit i vulkanen, lavans framfart har däremot saktats ned.

När den i genomsnitt 1 000 grader heta lavan kyls ned snabbt finns det risk för att giftig gas bildas, varför området i närheten av kusten stängdes ned på tisdagskvällen. På onsdagsförmiddagen hade lavan ännu inte nått havet.

Ingen har avlidit till följd av vulkanutbrottet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.