Se de historiska bilderna på Titanics vrak

Sedan ångkryssaren Titanic sjönk för 111 år sedan har endast ett fåtal människor med egna ögon sett fartygets gravplats på havets botten.
En av dem var Robert Ballard, som år 1986 ledde den första dykningen för att undersöka vraket. Nu släpps hans filmmaterial till allmänheten.

ANNONS
|

3 180 meter ner i Atlanten ligger det. Titanic, ångkryssaren som på sin jungfruresa kolliderade med ett isberg och sjönk, med drygt 1 500 dödsfall och en flerfaldigt Oscarprisad långfilm som resultat.

Fartyget sjönk den 14 april 1912 och vrakets exakta position förblev okänt ända fram till 1985, då ett team från Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) som leddes av Robert Ballard upptäckte det.

Ungefär ett år senare, i juli 1986, återvände man till platsen för att för första gången dokumentera fartyget. Till sin hjälp hade man en tresitsig ubåt och en för tiden helt ny, radiostyrd robot för att filma fartyget.

ANNONS

Materialet släpps

I februari i år är det 25-årsjubileum för den ikoniska filmen om Titanics öde, och som en del av det väljer nu WHOI att släppa drygt 80 minuter av Robert Ballards filmmaterial från dykningen.

– Mer än ett århundrade efter förlusten av Titanic fortsätter de mänskliga berättelserna från skeppet att beröra, säger James Cameron, regissören bakom filmatiseringen av fartygsolyckan, i ett uttalande från WHOI.

– Som så många andra fängslades jag av att Alvin och Jason Jr. (ubåten och roboten) begav sig ner till och in i vraket. Genom att släppa filmerna hjälper WHOI till att berätta en viktig del av en historia som sträcker sig över generationer och hela jordklotet, fortsätter Cameron.

I videospelaren ovan kan ni ta del av Ballards filmmaterial från den första dykningen ner till Titanics vrak.

LÄS MER:James Cameron återskapar slutet av "Titanic"

LÄS MER:"Avatar" knockas från tronen av Shyamalan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS