Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Schulz. Arkivbild.

Schulz får stöd för regeringsförhandlingar

De socialdemokratiska delegaterna har röstat ja till att förhandla om ett nytt regeringssamarbete med Tysklands förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater. Beslutet fattades när SPD:s 600 delegater samlades i Bonn.

Formellt sett handlade omröstningen om huruvida SPD ska gå in i koalitionsförhandlingar eller inte, men i praktiken stod även partiledaren Martin Schulz framtid på spel.

Schulz har tidigare sagt blankt nej till att sätta sig i en regering ledd av Angela Merkel, inte minst med tanke på det katastrofalt dåliga valresultatet i höstas, som många skyller på SPD:s deltagande i den stora koalition som styrt Tyskland de senaste fyra åren. Efter att Merkels samtal med liberaler och gröna havererade i november ändrade sig Schulz, och driver tillsammans med resten av partiledningen nu på för ett förnyat samarbete.

Partiledaren Schulz har under den extrainsatta partikongressen vädjat till delegaterna att ge honom och partiledningen mandatet att fortsätta förhandla om makten med Merkels CDU.

Men det blev ingen stark seger för Schulz. Hans linje fick 362 röster och 279 röstade emot.

Nu väntar formella regeringsförhandlingar. Därefter ska SPD:s drygt 440 000 medlemmar få rösta om det färdiga koalitionsfördraget, innan en ny regering kan komma på plats i Berlin.