Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Valförlusten är ett svårt bakslag för SPD-ledaren Martin Schulz.

Schulz efter nederlaget: "En svår dag"

Angela Merkels CDU går mot en övertygande vinst i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen, enligt den första prognosen. Det är ett förödande bakslag för socialdemokratiska SPD, med bara fyra månader till det nationella valet.

Kristdemokratiska CDU ökar kraftigt från 26,3 procent i förra valet till 34,3 procent, enligt en vallokalsundersökning från tv-kanalen ARD.

- Vi går in i det nationella valet med väldigt mycket självförtroende, säger Michael Grosse-Brömer, gruppledare för CDU i förbundsdagen.

Samtidigt gör socialdemokratiska SPD ett riktigt dåligt val och förlorar makten över den stora och viktiga delstaten. ARD-undersökningen visar ett tapp från 39,1 procent till 30,5 procent av rösterna.

Dagens väntade storförlust ska läggas till bakslagen för socialdemokraterna i de tidigare delstatsvalen i Saarland och Schleswig-Holstein.

SPD-ledaren Martin Schulz kallar förlusten för en svår dag för partiet och för honom personligen.

- Vi fick ett slag mot kroppen, men vi rör oss fortfarande i ringen. Nu går vi in i nästa rond, den avgörande, säger han med syftning till det kommande förbundsdagsvalet i höst.

Viktig delstat

Med nära 18 miljoner invånare – och en femtedel av alla röstberättigade invånare i landet – är Nordrhein-Westfalen en viktig indikator på den politiska temperaturen i landet, inte minst för socialdemokratin. Med undantag för åren 2005–2010 har SPD styrt det västtyska förbundslandet i ett halvsekel, och en valförlust är ett förödande bakslag för partiets nyvalde ledare Martin Schulz.

För vem vill rösta på en förlorare i höstens val till förbundsdagen, där Schulz hoppas kunna bryta CDU-ledaren Angela Merkels mångåriga prenumeration på förbundskanslerposten?

Liberalerna ökar

Även miljöpartiet Die Grünen backar stort i prognosen från ARD. Står sig siffrorna får partiet bara 6 procent av rösterna, ett tapp med 5,3 procentenheter.

Samtidigt ökar liberala FDP – som har pekats ut som en möjlig kungamakare i förbundsdagsvalet i september – starkt, från 8,6 till 12,2 procent.

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) tar samtidigt plats som nytt parti i delstatsparlamentet med 7,5 procent av rösterna. Die Linke, kontroversiellt på grund av sina rötter i det statsbärande östtyska partiet SED, har dubblerat sitt väljarstöd och balanserar på gränsen till spärren för delstatsparlamentet med 5 procent.

Valdeltagandet ser ut att ha ökat markant sedan valet 2012.