Valförlusten är ett svårt bakslag för SPD-ledaren Martin Schulz.
Valförlusten är ett svårt bakslag för SPD-ledaren Martin Schulz.

Schulz efter nederlaget: "En svår dag"

ANNONS
|

Kristdemokratiska CDU ökar kraftigt från 26,3 procent i förra valet till 34,3 procent, enligt en vallokalsundersökning från tv-kanalen ARD.

- Vi går in i det nationella valet med väldigt mycket självförtroende, säger Michael Grosse-Brömer, gruppledare för CDU i förbundsdagen.

Samtidigt gör socialdemokratiska SPD ett riktigt dåligt val och förlorar makten över den stora och viktiga delstaten. ARD-undersökningen visar ett tapp från 39,1 procent till 30,5 procent av rösterna.

ANNONS

Dagens väntade storförlust ska läggas till bakslagen för socialdemokraterna i de tidigare delstatsvalen i Saarland och Schleswig-Holstein.

SPD-ledaren Martin Schulz kallar förlusten för en svår dag för partiet och för honom personligen.

- Vi fick ett slag mot kroppen, men vi rör oss fortfarande i ringen. Nu går vi in i nästa rond, den avgörande, säger han med syftning till det kommande förbundsdagsvalet i höst.

Viktig delstat

Med nära 18 miljoner invånare – och en femtedel av alla röstberättigade invånare i landet – är Nordrhein-Westfalen en viktig indikator på den politiska temperaturen i landet, inte minst för socialdemokratin. Med undantag för åren 2005–2010 har SPD styrt det västtyska förbundslandet i ett halvsekel, och en valförlust är ett förödande bakslag för partiets nyvalde ledare Martin Schulz.

För vem vill rösta på en förlorare i höstens val till förbundsdagen, där Schulz hoppas kunna bryta CDU-ledaren Angela Merkels mångåriga prenumeration på förbundskanslerposten?

Liberalerna ökar

Även miljöpartiet Die Grünen backar stort i prognosen från ARD. Står sig siffrorna får partiet bara 6 procent av rösterna, ett tapp med 5,3 procentenheter.

ANNONS

Samtidigt ökar liberala FDP – som har pekats ut som en möjlig kungamakare i förbundsdagsvalet i september – starkt, från 8,6 till 12,2 procent.

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) tar samtidigt plats som nytt parti i delstatsparlamentet med 7,5 procent av rösterna. Die Linke, kontroversiellt på grund av sina rötter i det statsbärande östtyska partiet SED, har dubblerat sitt väljarstöd och balanserar på gränsen till spärren för delstatsparlamentet med 5 procent.

Valdeltagandet ser ut att ha ökat markant sedan valet 2012.

TT

Fakta: Nordrhein-Westfalen

Tysklands folkrikaste förbundsland (delstat), med 17,9 miljoner invånare.

Merparten av befolkningen är bosatt i Rhen-Ruhrområdet, Europas största koldistrikt, som i dag kämpar med en omfattande strukturomvandling. Området är tätbebyggt och utgör ett av EU:s mest befolkade storstadsområden.

Historiskt starkt fäste för socialdemokratiska SPD. Partiet har suttit vid makten sedan 1966, med undantag för åren 2005-2010, då kristdemokratiska CDU ledde delstatsregeringen.

I Duisburg, där floderna Ruhr och Rhen möts, ligger den största europeiska inlandshamnen. Staden har också direkt järnvägsförbindelse med Kina.

Huvudstaden är Düsseldorf. Andra stora städer är Köln, Essen och Dortmund.

Källa: NE

ANNONS