Martin Schulz vid en tidigare presskonferens i partihögkvarteret i Berlin.
Martin Schulz vid en tidigare presskonferens i partihögkvarteret i Berlin.

Schulz öppen för samtal – men lovar inget

Tyska Socialdemokraternas ledare Martin Schulz är öppen för samtal med förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokratiska union om en väg ut ur den politiska krisen i landet. Något löfte om en fortsättning på de senaste fyra årens stora koalition vill han dock inte ge.

ANNONS
|

- Vi har flera alternativ när det gäller regeringsbildningen. Vi bör nu diskutera samtliga alternativ, och det är vad jag kommer att rekommendera partiledningen på måndag, säger Schulz vid en presskonferens i partihögkvarteret i Berlin, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ökat tryck

I torsdags kväll träffades Angela Merkel, hennes bayerska kollega Horst Seehofer och SPD-ledaren Martin Schulz i slottet Bellevue i Berlin för ett första möte under ledning av förbundspresident Frank-Walter Steinmeier.

ANNONS

Socialdemokraterna har tidigare avvisat möjligheten till en förlängning av den stora koalition som styrt Tyskland sedan 2013, inte minst mot bakgrund av det historiskt dåliga val partiet gjorde i september. Sedan Merkels förhandlingar med liberaler och gröna brakade samman i november har dock trycket ökat på SPD-ledaren Schulz att ompröva sitt beslut – men frågan delar partiet.

Ska säga sitt

Tidningen Bild och nyhetsbyrån Reuters rapporterade kort före Schulz presskonferens att CDU/CSU och SPD hade enats om att inleda sonderingssamtal, båda med hänvisning till källor med insyn. Den bilden är dock inte korrekt, enligt Schulz, som fortsatt håller alla dörrar öppna inför nästa veckas socialdemokratiska partikongress, då medlemmarna ska få säga sitt om ett eventuellt regeringssamarbete.

- Den som sprider falsk information förstör förtroenden, säger Schulz, med en udd riktad mot förmodade uppgiftslämnare i Angela Merkels läger.

Från Kristdemokraternas håll är budskapet tydligt:

- CDU är redo att hålla seriösa samtal med SPD för att bygga en stabil regering, säger Klaus Schüler, som sitter i partiets ledning.

ANNONS
TT

Bakgrund: Svåra samtal

Parlamentsvalet i Tyskland den 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två starkaste politiska krafter, kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD. Valets stora vinnare var Alternativ för Tyskland (AFD), som tog plats i förbundsdagen. AFD driver en nationalkonservativ, högerpopulistisk och islamfientlig politik. Även liberala och näringslivsvänliga FDP – som åkte ur parlamentet 2013 – gjorde ett starkt val och kunde åter ta plats.

På valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Efter det inledde Angela Merkels kristdemokratiska union samtal med FDP och miljöpartiet De gröna om en möjlig framtida regering, men samtalen kollapsade efter fyra veckor. Efter påtryckningar bland annat från förbundspresident Frank-Walter Steinmeier backade SPD-ledaren Martin Schulz från sitt tidigare kategoriska nej till en stor koalition och gick med på att samtala med Merkel och hennes bayerska kollega Horst Seehofer. Om det blir några regelrätta sonderings- och koalitionssamtal återstår att se.

Skulle även det här försöket misslyckas kan ett nyval stå för dörren.

ANNONS