Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Schori har redan börjat jobba

Pierre Schori, en av de tre som utsetts till hedersambassadörer för Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet, har redan börjat arbeta i New York.
-Jag har ett ganska rikt nätverk. Mitt fokus nu är (röster från) Latinamerika, säger den förre FN-ambassadören och kabinettssekreteraren när TT möter honom i FN-skrapan.

Med FN-nålen fäst på kavajslaget gör Schori ett beslutsamt intryck.

-Jag är full av kamplust. Vi har kommit ut sent på banan, den förra regeringen hade andra prioriteringar. Nu är det viktigt att visa att FN är en hörnsten i vår utrikespolitik.

I blodet

Han säger att det var självklart att tacka ja när han fick frågan om att hjälpa till med kandidaturen. Efter att bland annat ha varit FN:s särskilde sändebud till Elfenbenskusten säger han sig ha FN i blodet. Försvaret av mänskliga rättigheter samt principen "Skyldighet att skydda" är exempel på frågor han tycker att Sverige borde driva om man satt i rådet i dag. Samtidigt är han medveten om att säkerhetsrådet behöver reformeras.

-Redan när jag var FN-ambassadör pratade man om att på sikt erodera vetorätten. Och det finns förslag från bland annat Mexiko och Frankrike om hur man ska kunna agera snabbare vid humanitära katastrofer.

TT: Hur bedömer du Sveriges chanser i ljuset av bråket med Arabförbundet?

-Vi går vidare nu och det är tydligt vad som gäller. Nu jobbar ju till och med Carl Bildt för kandidaturen.

Ingen övertro

Parallellt i Stockholm kommenterade just ex-utrikesministern Bildt det nya uppdraget. Han tycker inte att man ska ha en övertro på vad en plats i FN:s säkerhetsråd kan betyda för Sverige.

-Det är bra om vi sitter där, men jag tycker inte att det är Alfa och Omega för svensk utrikespolitik på det sätt som vissa kanske tror, säger han.

Bildt anser att den diplomatiska trätan med Saudiarabien har skadat svenska intressen och säger att de senaste veckorna inte varit någon av de âœmer glansfulla" perioderna för blågul utrikespolitik. Han vill dock inte recensera utrikesminister Margot Wallströms insatser och han har inga problem med att ta uppdraget.

-Det hände när jag var utrikesminister också, att jag bad företrädare för Socialdemokraterna att hjälpa till med olika saker. Och för mig är det självklart att ställa upp på saker som jag tycker är rätt och riktigt.