Anthony Scaramucci fick sluta som kommunikationschef i Vita huset efter bara tio dagar på jobbet. Arkivbild.
Anthony Scaramucci fick sluta som kommunikationschef i Vita huset efter bara tio dagar på jobbet. Arkivbild.

Scaramucci bryter tystnaden: "Var på skämt"

Han fick bara tio dagar på jobbet som kommunikationschef i Vita huset. Anthony Scaramucci säger nu att de grova uttalanden som fällde honom bara var på skämt.

ANNONS
|

Det började med att tidningen The New Yorkers reporter Ryan Lizza fick nys om en middag där bland annat Anthony Scaramucci deltagit, vilket ledde till en serie inlägg på Twitter. Scaramucci ringde då upp Lizza för att försöka ta reda på vem läckan i Vita huset var.

I samtalet med reportern rev Scaramucci av en rad förolämpningar mot flera av sina medarbetare i Vita huset.

Bland annat kallade han stabschefen Reince Priebus för en "jävla paranoid schizofren" och hävdade att chefsstrategen Steve Bannon vill ha medieuppmärksamhet för att bygga sitt personliga varumärke. "Jag är inte Steve Bannon, jag försöker inte suga min egen kuk", sade Scaramucci till The New Yorker.

ANNONS

När The New Yorker publicerade artikeln – komplett med citat av Scaramucci – var skandalen ett faktum.

"På skämt"

Till Huffington Post säger Scaramucci att han känner sig bränd av reportern, som han såg som en vän till familjen.

- Familjerna Lizza och Scaramucci har känt varandra i över 50 år. Min pappa kände hans pappa och vi höll på att skapa en personlig relation. Det mesta jag sade var humoristiskt och på skämt. Juridiskt kan det ha varit "on the record" (tänkt för publicering), men känslan var att det inte var så. Och det visste han.

Reportern Lizza å sin sida svarar att han och Scaramucci inte alls är gamla vänner genom familjerna, men att han tror att deras fäder kände varandra. Något som hur som helst inte skulle påverka en publicering, skriver Lizza till Huffington Post.

På frågan om vad Scaramucci ska göra nu säger han att han ska "gå in i mörkret".

- Sedan ska jag återuppstå – som mig själv.

ANNONS

Först ska Donald Trump ha varit road av Scaramuccis uttalanden i The New Yorker, men den amerikanske presidenten ändrade sig när han såg hur mycket negativ uppmärksamhet som följde.

Trumps officiella uttalande löd att uttalandena var "opassande" och i måndags sparkades Scaramucci.

"Styra upp skutan"

Enligt Scaramucci var det den nya stabschefen John Kelly som bad honom att lämna in sin avskedsansökan. Kelly har förhoppningar om att skapa stabilitet i vad flera medier beskrivit som "ett kaos" i Vita huset. Alla anställda i Vita huset ska nu rapportera direkt till honom.

Donald Trump hade inget annat val än att låta honom gå, enligt Scaramucci.

- Presidenten sade till mig att han vet att jag backar honom, men att han behöver styra upp skutan.

Anthony Scaramucci, 52, arbetade i finansvärlden och som tv-kommentator innan han började som kommunikationschef i Vita huset.

TT

ANNONS