Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Saudiske kronprinsen närmar sig Israel

Den saudiske kronprinsen säger att det israeliska folket har rätt att leva i fred i sitt eget land. Uttalandet gör Mohammed bin Salman i den amerikanska tidskriften The Atlantic och det tolkas som en signal på att relationen mellan Saudiarabien och Israel blir allt bättre.

- Jag anser att palestinierna och israelerna har rätt till sitt eget land. Men vi måste ha en fredsöverenskommelse för att säkra stabiliteten för alla och för att ha normala relationer, svarar Mohammed bin Salman på frågan om han tycker att det judiska folket har rätt till en nationalstat i åtminstone en del av sitt historiska fädernesland.

"Religiös oro"

Saudiarabien erkänner inte Israel. Landets inställning är och har varit att normaliseringen av relationerna bygger på om Israel drar sig tillbaka från de områden som ockuperades – bland andra Västbanken, Gaza och östra Jerusalem – under 1967 års krig.

- Vi hyser religiös oro över ödet för den heliga moskén i Jerusalem och över det palestinska folkets rättigheter. Det är så vi känner. Vi har inga invändningar emot något annat folk, fortsätter han.

Spänningen mellan regimen i Iran och Saudiarabien har ökat efter spekulationer om att Saudiarabien och Israel närmar sig varandra i syfte att arbeta tillsammans mot den gemensamma ärkefienden Iran.

"Historiskt" drag

Förra månaden öppnade Saudiarabien för första gången sitt luftrum för en kommersiell flygresa till Israel – ett drag som kallades "historiskt" av en officiell israelisk representant.

I november förra året avslöjade en israelisk regeringsmedlem att hemliga kontakter tagits med Saudiarabien. Sådana rykten har förekommit länge, men Saudiarabien har förnekat dem.

Kung Salman upprepar samtidigt Saudiarabiens stöd för en palestinsk stat och understryker "kungadömets fasta hållning i den palestinska frågan och det palestinska folkets rätt till en självständig stat med Jerusalem som huvudstad", enligt den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.