Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rahaf Mohammad al-Qunun från Saudiarabien barrikaderade sig på ett hotell i Thailands huvudstad Bangkok för att slippa sändas tillbaka till sin familj. Hon fick senare asyl i Kanada. Arkivbild.

Saudiska systrar riskerar utvisning

Två saudiska systrar som har flytt från sin familj har gömt sig i Hongkong i ett halvår. Nu riskerar de att tvingas tillbaka till Saudiarabien om inte deras möjlighet att stanna förlängs. Enligt Amnesty försätts de i allvarlig fara om de utvisas.

Systrarna, 18 och 20 år, kom till Hongkong i september i fjol. De hade rymt från sin familj under en semester i Sri Lanka. Kvinnorna har berättat att de blev misshandlade hemma.

De har också berättat att de i Hongkong hindrades av saudiska diplomater från att gå ombord på ett flygplan till Australien.

Systrarna fick lov att stanna i Hongkong på ett turistvisum, men den tiden löper ut nu. Deras advokat Michael Vidler säger att myndigheterna har tagit emot en ansökan om att förlänga tiden så att kvinnorna inte utvisas till Saudiarabien.

- Det skulle försätta dem i en stor fara. De flydde från kungadömet efter att ha utsatts för upprepade övergrepp av sina manliga släktingar och deras mänskliga rättigheter riskerar att kränkas svårt om de tvingas tillbaka, säger Kate Schuetze vid Amnesty International.

Tidigare i år barrikaderade 18-åriga Rahaf Mohammad al-Qunun från Saudiarabien sig på ett hotell i Thailands huvudstad Bangkok för att slippa sändas tillbaka till sin familj. Hon fick senare asyl i Kanada.