Den saudiska animationsstudion Myrkott har 17 heltidsanställda och har sitt kontor i en av Riyads många skyskrapor. Företaget ligger bland annat bakom den populära satirserien "Masameer" som främst riktar sig till vuxna.
Den saudiska animationsstudion Myrkott har 17 heltidsanställda och har sitt kontor i en av Riyads många skyskrapor. Företaget ligger bland annat bakom den populära satirserien "Masameer" som främst riktar sig till vuxna.

Saudiska satiriker tänjer på gränserna

När kronprinsen försöker sälja in ett mer öppet Saudiarabien krymper utrymmet för kritiska röster. Men Myrkott, som står bakom en populär satirserie som tacklar allt från kvinnors situation till religiösa spänningar, utmanar med sin samhällssatir.

ANNONS
|

En man i röd skjorta och solglasögon har tröttnat på bristen på förändring och lämnat det "medeltida" Saudiarabien. I en videoblogg berättar han om allt som hade varit otänkbart i det konservativa kungariket.

- I morgon ska jag fundera över att bli ateist, sedan bli en del av oppositionen och efter det ska jag prova på att vara gay, säger han men avbryts av ett meddelande om att förbudet för kvinnor att köra bil har hävts, vilket får honom att återvända hem.

ANNONS

Driver med tabun

Just det avsnittet av "Masameer" har visats över 2,2 miljoner gånger på Youtube och då finns över hundra episoder att välja bland. Den animerade satirserien har beskrivits som en saudisk variant av "South Park" och sedan 2011 har skaparna blandat ren underhållning med mer känsliga ämnen som korruption och religiösa spänningar. Ungefär var tredje avsnitt har på något sätt berört kvinnors utsatta situation.

- Det går inte att prata öppet om allt i Saudiarabien, men vi tänjer på gränserna kring politik och sociala problem. Vi driver med allt möjligt som anses vara tabu, säger Malik Nejer som tar emot TT:s utsända i Myrkotts lokaler i Riyad.

- Det första steget är att skämta om problemen. Det är som att vi slår en jättelik hammare mot ett stort skal. När det går sönder kanske människor kan prata mer allvarligt om de här frågorna.

ANNONS

Utrymmet för att uttrycka sig fritt är kraftigt begränsat i Saudiarabien. Kronprins Mohammed bin Salman har fått stor uppmärksamhet för reformpaketet Vision 2030 som ska rädda ekonomin från oljerelaterad bankrutt. Men trots att förändringar och en mer moderat tolkning av islam aviseras på löpande band finns åtminstone ett område där utvecklingen är den motsatta.

- Myndigheterna har slagit ner ännu hårdare på yttrande- och pressfriheten. Och den existerade knappt innan. Det senaste året har varit spiken i kistan. Trots löften om reformer och moderation fortsätter det saudiska ledarskapets repression som vanligt, säger Sherif Mansour på pressfrihetsorganisationen CPJ.

Kontrollera bilden

I februari dömdes krönikören Saleh al-Shehi till fem års fängelse för att ha "förolämpat kungahuset". Enligt Mansour är tillslagen mot journalister ett försök att kontrollera hur den politiska utvecklingen framställs.

- Ett exempel är kronprinsens agerande i Jemen som har kostat enormt i pengar och människoliv och bidragit till att skapa världens värsta humanitära kris. Regeringen vill sprida sin bild och undvika kritik.

ANNONS

Men Myrkott har klarat sig undan reprimander, hävdar Nejer. Kritiken kommer i stället från Twitteranvändare – där ett skämtsamt avsnitt om IS-hängare följdes av dödshot från en grupp som han beskriver som den radikala högern i Saudiarabien; extrema salafister och sympatisörer till IS och al-Qaida.

- Jag vet inte varför, men regeringsföreträdare har aldrig bett oss att tona ner. Vi är ganska bra politiker i det avseendet att vi vet vilka områden som vi inte ska utmana allt för mycket, säger han.

- Vi har satt upp röda linjer som vi har bestämt oss för att inte gå över. Det är till exempel otänkbart att driva med kungen, då skulle vi hamna i fängelse. Vi riktar in oss mer på idéer än individer.

Optimistisk

Nyligen öppnade den första biografen som tillåtits på 35 år – ett försök från kronprinsen att bemöta missnöjet över minskade statliga bidrag med ett större underhållningsutbud. För Myrkott – som tyckte att det svenska ordet för det utrotningshotade djuret passade en kämpande animationsstudio – innebär det en ny arena där "Masameer" ska ta klivet från nätet och bli långfilm.

ANNONS

- Kronprinsen kom kanske inte till makten genom valurnorna och jag håller inte med om allt han föreslår. Men i slutändan tror jag att hans politik kommer att innebära mer bra än dåliga saker för Saudiarabien, säger Nejer.

- Och om det här landet förbättras tror jag att det kommer att gynna hela Mellanöstern.

Riyad, TT:s utsända

Fakta: Hård kontroll

Saudiarabien har inga oberoende medier, myndigheterna tolererar vare sig politiska partier, fackförbund eller människorättsgrupper. Självcensuren är extremt hög. Landet placerar sig på plats 168 av 180 länder i Reportrar utan gränsers rankning av pressfriheten i världen 2017.

Regimen utövar hård kontroll över allt som publiceras i traditionella massmedier eller delas via sociala medier. Kritik av kunga­familjen, regeringen, islam och muslimska religiösa ledare straffas med fängelse.

I början av februari dömdes Saleh al-Shehi, krönikör på tidningen al-Watan, till fem års fängelse för att ha "förolämpat kungahuset".

Ansträngningarna att tysta kritiska röster har skärps efter de folkliga protesterna som spreds i Mellanöstern i samband med den så kallade arabiska våren 2011.

Källa: Reportrar utan gränser, Landguiden

Fakta: All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen posten som vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet har länge styrts av en strikt form av sunniislam, som kallas wahhabism, men kronprins Mohammed bin Salman har aviserat en mer "moderat" form av islam.

Källa: Landguiden

Fakta: Vision 2030

Reformprogrammet Vision 2030 lanserades i april 2016. "Vår vision är ett starkt, driftigt och stabilt Saudiarabien" förklarade Mohammed bin Salman som sedan dess har upphöjts till kronprins.

Den bakomliggande orsaken till reformprogrammet är att Saudiarabien behöver diversifiera ekonomin för att minska oljeberoendet. Det sjunkande oljepriset har drabbat landets ekonomi hårt. När Mohammed bin Salman presenterade reformprogrammet var hans förhoppning att Saudiarabien skulle kunna "överleva utan olja" så tidigt som 2020.

Planen är att privatisera statliga verksamheter och tillgångar. Bland annat ingår att fem procent av den statliga oljejätten Saudi Aramco ska säljas ut och om det förverkligas kommer Saudiarabien att få världens största oljefond.

Vision 2030 innehåller också förändringar i utbildningsplanen, ökat kvinnligt deltagande på arbetsmarknaden, ökad produktion av militärmateriel och investeringar i underhållningsbranschen för att skapa arbetstillfällen för ungdomar.

Källa: BBC, Reuters

ANNONS