Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Saudiska kvinnor tillåts köra bil

Saudiarabien kommer tillåta kvinnor att köra bil. Det uppgav kung Salman i ett tv-sänt tal på tisdagen, skriver The New York Times.

Under tisdagen kom den saudiske kungen med beskedet om att kvinnor i landet nu kommer tillåtas köra bil. Den historiska förändringen presenterades via Saudiarabiens statstelevision och samtidigt på ett medieevent i Washington. Lagen har under en lång tid varit en symbol för kvinnoförtrycket i Saudiarabien. 

Lagändringen kommer att ske i juni nästa år. Dröjsmålet beror på att Saudiarabien saknar infrastrukturen för att lära kvinnor att köra bil och få körkort, då polismännen i landet måste lära sig att "interagera" med kvinnor på ett sätt de tidigare inte gjort då kvinnor och män ofta är åtskilda i de saudiska samhället, skriver NY Times. 

Utan förmyndare 

En rådgivande kommitté ska bildas för att förbereda införandet av körkort för kvinnor, skriver TT. Saudiarabiens ambassadör i USA meddelade att kvinnorna inte ska behöva ha en förmyndare i bilen när de kör, och att kvinnor ska kunna ta körkort utan tillåtelse från sina män, fäder eller annan manlig förmyndare – trots lagen som gör att män är förmyndare åt sina kvinnliga släktingar. 

Kvinnor i Saudiarabien har länge kämpat för sin rätt till körkort, bland annat via namninsamlingar och sociala medier. Flera kvinnliga aktivister har även genomfört aktioner, då de trotsat förbudet och satt sig bakom ratten. 

En ekonomisk fråga

Enligt New York Times visar beslutet den skada som den tidigare lagen har haft på Saudiarabiens internationella rykte, och att förhoppningarna nu är att det nya lagen ska gynna landets omvärldsrelationer.

Reformen kommer kunna öka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden, vilket Saudiarabiens ledare hoppas ska bidra till en bättre ekonomin i landet. Hittills har många kvinnor varit tvungna att köras till sina arbetsplatser av manliga släktingar och många kvinnor har även lagt en stor del av sina pengar på att betala chaufförer. 

En bidragande faktor till beslutet om en lagändring tros vara Kronprins Mohammed bin Salman, kungens 32 årige son. Han har lagt fram en lågtgående plan för att ompröva landets ekonomi och samhälle, vilket beslutet om att kvinnor ska få köra bil ser ut att vara en del av. I takt med att oljepriserna sjunker har de statliga arbeta som många saudier lutat sig tillbaka mot minskat. Landets ledning har insett att fler medborgare, och fler kvinnor måste börja arbeta och där är körkort en förutsättning i många fall. 

Motstånd förväntas

Men beslutet förväntas även få en del motstånd inom landet, då många familjer i landet styrs av starka patriarkala strukturer. En del män har bland annat uttryckt oro för att deras kvinnliga släktingar skulle bli strandsatta om bilen gick sönder, skriver New York Times. 

Men många har även firat dagens presenterade förslag på lagändring. Bland annat kvinnliga aktivisten Manal al-Sharif. År 2011 stoppades dataingenjören hon av polis när hon trotsade förbudet och satte sig framför ratten. Hon fick då tillbringa nio dagar i fängelse och flyttade senare till Dubai. Under tisdagen firade Manal al-Sharif beslutet på Twitter. 

 

Ett officiellt beslut om att låta kvinnor köra bil i landet kommer att tas den 10 oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.