Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nouf Saleh är en av omkring 600 kvinnor som kommer att ha fullt upp med att lära andra kvinnor att köra bil på körskolan SDS i Saudiarabien. "Det kommer att ta tid för folk att vänja sig vid kvinnor på vägarna" säger hon.

Saudiska kvinnor tar plats bakom ratten

Tiden då männen ägde vägarna i Saudiarabien är snart förbi. I juni hävs förbudet mot kvinnlig bilkörning. Men först väntar timmar av övningskörning.

Doften av nylagd asfalt blandar sig med ökensanden som har dragit in över den saudiska huvudstaden. På det vidsträckta område som utgör Prinsessan Nourahs universitet, det största för kvinnor i världen, läggs sista handen vid ett övningsområde komplett med trafikljus, påfart till motorväg och en stor sandyta i stället för den i Sverige obligatoriska halkbanan.

Här ska kvinnor övningsköra inför den historiska dagen den 24 juni. Och redan innan körskolan SDS slagit upp portarna ska 85 000 körkortssugna ha registrerat sig på nätet. De räknar med att examinera 6 000 studenter per månad – det kommer med andra ord att ta tid att få ut kvinnorna på vägarna.

- För tillfället är vi den enda körskolan för kvinnor i Riyad. Kanske ökar vi kapaciteten framöver, säger Faisal Ismail från emiratiska EDI som hjälper till att starta upp körskolan, till TT:s utsända i Riyad.

Olika moment

Utbildningen är minst 30 timmar lång. Efter teorin tar två timmar simulatorträning vid innan eleverna går över till ett praktiskt moment. Än så länge kommer kvinnorna enbart att få köra inom universitetsområdet, där väntar 200 vita bilar på de nya adepterna.

Men kvinnorna kommer inte bara att få lära sig om hastighetsbegränsningar, trafikvett och vägmärken. Det finns fortfarande ett djupt rotat motstånd mot att icke-män ska ta plats i förarsätet i det könssegregerade kungadömet. Aktivister har betraktat den konservativa traditionen som sinnebilden av kvinnoförtrycket i landet. Så sent som 2013 hävdade en religiös ledare att kvinnors äggstockar kunde ta skada om de körde bil.

- Män kommer kanske inte att lämna företräde till kvinnor och liknande. Men vi försöker att förbereda kvinnorna på olika typer av problem. Vi lär dem att sätta säkerheten främst, så jag tror inte att det kommer att bli så mycket olyckor.

"Frihetskänsla"

De omkring 600 körskolelärarna är alla kvinnor och kravet för att få jobb har varit att de har ett utländskt körkort. Hussah Mohammed minns första gången hon körde bil – i USA.

- Det var en fantastisk känsla, säger 29-åringen som har fått jobb som teorilärare.

- Och när jag fick höra att kvinnor ska få köra här i Saudiarabien hoppade jag upp och ner av glädje. Snacka om frihetskänsla! Det känns stort att få vara en del av när landet skriver historia.

Så snart förbudet hävs kommer Mohammed att börja köra bil till jobbet. I dagsläget anställer en del familjer en chaufför som kör hushållets kvinnor mellan arbete, skola och fritidsaktiviteter, men det är dyrt. Hussah Mohammed har inte råd och taxiresorna till jobbet börjar bli kännbara i plånboken.

- Många män är också glada över att slippa betala chaufförer eller hela tiden hämta och lämna kvinnorna i familjen. Jag har redan börjat titta på bilar. Den marknaden kommer att explodera för många kvinnor vill köpa en egen bil.

När 33-åriga Nouf Saleh i september förra året fick ett sms från sina vänner om nyheten om bilkörningen kunde hon knappt sova. Men för egen del kommer hon att vänta omkring ett år innan hon ger sig ut i trafiken.

- Då kommer det ha lugnat ner sig lite. Färre olyckor och inte så många arga män, säger hon.

- Jag tror att kvinnor kommer att klara det här galant. Männen däremot... de drar redan dåliga skämt om att vi inte vet hur man kör bil. Andra är mer positiva, det finns alltid rötägg.

Praktiskt problem

Innan 39-åriga Abeer Aldossari fick jobb var bilkörningen ingen stor grej, hon har en chaufför som kör runt henne i Riyad. Men nu vill hon bli ännu mer självständig och slippa stå och vänta på att bli upplockad.

- Det är jobbigt att vara beroende av skjuts. Men jag har inte tänkt på det som att jag inte har lika rättigheter som män, utan mer som ett praktiskt problem, säger hon.

- Saudiarabien är ett land styrt av män. Jag kan göra vad jag vill men jag kommer också att lyssna mycket på vad min familj tycker, jag vill inte göra något som får dem att må dåligt.