Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Shiamuslimska Huthirebeller i området kring hamnstaden al-Hudaydah innan den saudiskledda offensiven inleddes mot staden. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Saudisk offensiv fortsätter – utan USA:s stöd

Den saudiskledda flygalliansen fortsätter den omfattande offensiven mot hamnstaden al-Hudaydah i Jemen. Samtidigt meddelar Riyad att USA:s hjälp med tankning av flygplanen inte längre behövs.

Beskedet kommer efter uppgifter om att USA tänkte sluta hjälpa till med tankning av de plan som deltar i kriget, på grund av missnöje med Saudiarabien efter mordet på den saudiske dissidenten och journalisten Jamal Khashoggi på konsulatet i Istanbul.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Saudiarabien ska flygalliansen från och med nu sköta tankningen på egen hand, skriver nyhetsbyrån Reuters.

På lördagen uppgav företrädare för den saudiskledda alliansen att offensiven fortsätter mot hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) i Jemen, som är strategisk viktig för nödhjälp till de nödlidande i landet. Bland annat har ett sjukhus intagits.

- De senaste 30 minuterna har över 15 flyganfall genomförts. Det här är den värsta perioden för barnen i al-Hudaydah, sade Mariam Aldogani vid Rädda Barnen på lördagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

1,8 miljoner jemenitiska barn under fem års ålder lider av akut undernäring. Och varje år dör tusentals barn i landet på grund av undernäring eller sjukdomar som i vanliga fall är lätta att behandla, enligt barnfonden Unicef.

Sammanlagt har minst 10 000 människor dödats sedan den saudiskledda militäralliansen klev in Jemenkriget i mars 2015, på regeringens sida mot de Iranstödda Huthirebellerna.