Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Shiamuslimska Huthirebeller i området kring hamnstaden al-Hudaydah innan den saudiskledda offensiven inleddes mot staden. Arkivbild.

Saudisk offensiv fortsätter – utan USA:s stöd

Den saudiskledda flygalliansen fortsätter den omfattande offensiven mot hamnstaden al-Hudaydah i Jemen. Samtidigt meddelar Riyad att USA:s hjälp med tankning av flygplanen inte längre behövs.

Beskedet kommer efter uppgifter om att USA tänkte sluta hjälpa till med tankning av de plan som deltar i kriget, på grund av missnöje med Saudiarabien efter mordet på den saudiske dissidenten och journalisten Jamal Khashoggi på konsulatet i Istanbul.

Enligt Saudiarabien ska flygalliansen från och med nu sköta tankningen på egen hand, skriver nyhetsbyrån Reuters.

På lördagen uppgav företrädare för den saudiskledda alliansen att offensiven fortsätter mot hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) i Jemen, som är strategisk viktig för nödhjälp till de nödlidande i landet. Bland annat har ett sjukhus intagits.

- De senaste 30 minuterna har över 15 flyganfall genomförts. Det här är den värsta perioden för barnen i al-Hudaydah, sade Mariam Aldogani vid Rädda Barnen på lördagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

1,8 miljoner jemenitiska barn under fem års ålder lider av akut undernäring. Och varje år dör tusentals barn i landet på grund av undernäring eller sjukdomar som i vanliga fall är lätta att behandla, enligt barnfonden Unicef.

Sammanlagt har minst 10 000 människor dödats sedan den saudiskledda militäralliansen klev in Jemenkriget i mars 2015, på regeringens sida mot de Iranstödda Huthirebellerna.