Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En saudisk polis kontrollerar fordon vid en passkontroll. Landet har bland de högsta avrättningstalen i världen, bland annat döms människor till döden för narkotikabrott. Arkivbild.

Saudiarabien fortsätter avrätta i hög takt

Saudiarabien fortsätter att hålla en hög takt i antalet avrättningar under 2018. Under årets första fyra månader har 48 personer dödats, de flesta till följd av narkotikabrott, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.

"Många fler människor dömda för narkotikabrott väntar på dödsstraff till följd av domar av Saudiarabiens notoriskt orättvisa rättssystem", skriver organisationen i rapporten.

- Det är illa nog att Saudiarabien avrättar så många, men många av dem har inte begått våldsbrott, säger HRW:s Mellanösternchef Sarah Leah Whitson.

Kronprinsen Mohammed bin Salman har i en intervju med Time Magazine öppnat för att lindra straffet till livstid för en del fall, med undantag för mord.

Förra året avrättades 146 personer i det konservativa kungadömet, där dödsstraffet vanligtvis verkställs genom halshuggning med svärd.