Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Satirtecknare ihjälskjuten i Jordanien

Satirtecknaren Nahid Hattar sköts till döds av en muslimsk predikant när han var på väg ut från rättsalen under sin egen rättegång. Hattar stod åtalad för att ha skymfat islam.

Den 56-årige Hattar träffades av tre kulor utanför domstolen i Amman. Mannen som öppnat eld kunde gripas på platsen. Enligt säkerhetskällor har den misstänkte mördaren en bakgrund som muslimsk predikant i huvudstaden.

Anhöriga och vänner till författaren demonstrerade i Amman efter mordet.

- Vi håller premiärministern, inrikesministern och säkerhetstjänsten ansvariga för mordet på Nahid, säger brodern Majid Hattar till nyhetsbyrån AFP.

Enligt familjen hade Hattar inget personskydd, trots att han bett om det efter att ha mottagit ett flertal dödshot.

Den kristne Hattar stod åtalad för att i augusti ha delat en satirteckning på Facebook betitlad "Daeshs (IS) Gud", där en jihadist i paradiset behandlar Gud som en tjänare.

Den kristne Hattar misstänktes bland annat för att ha skymfat islam. Han har försvarat satirbilden med att den inte syftat till att smäda Gud utan att driva med radikala fundamentalisters syn på paradiset.

Hattar var som författare och politisk kommentator känd för sitt motstånd mot islamism, inte minst rörelsen Muslimska brödraskapet i Jordanien. Han har även gett den syriske diktatorn Bashar al-Assad sitt stöd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.