Den nyligen uppförda bron bedöms vara cirka 170-180 meter lång. En pontonbro av detta slag är gjord för att bära uppemot 60 ton, och kan sättas upp på mycket kort tid.
Den nyligen uppförda bron bedöms vara cirka 170-180 meter lång. En pontonbro av detta slag är gjord för att bära uppemot 60 ton, och kan sättas upp på mycket kort tid. Bild: TT

Satellitbilder avslöjar mystisk bro – korsar flod vid Ukrainas gräns

Plötsligt stod den där, över floden Pripjat vid Ukrainas gräns: En mystisk bro. Satellitbilder visar hur pontonbygget dykt upp över en natt – nära Tjernobyl och inom dess radioaktiva ”förbjudna zon”.

ANNONS
|

På tisdagen syntes en märkbar skillnad i satellitbilder över ett område i södra Belarus. Floden Pripjat – ungefär sex kilometer från Ukrainas gräns – korsades plötsligt av en pontonbro, något som uppmärksammats i flera medier.

Det är fortfarande oklart om det är belarusisk eller rysk militär som ligger bakom brobygget. Men det kan utgöra en del i de militära övningar som ryska trupper utfört i områden nära ukrainska gränsen på senare tid.

”Kan vara en fint”

Det kan även finnas andra, mer taktiska, förklaringar.

– Det kan vara en förberedelse för offensiv. Det kan vara så att Ryssland vetat att den skulle upptäckas och byggde den för att dra uppmärksamhet just dit. Det kan också vara en fint där man går över med trupper där, men den riktiga offensiven sker någon annanstans. Det kan vara så att de bygger den och sedan tar ner den för visa sin kapacitet eller för att se att det fungerar, säger Claes Levinsson, adjunkt vid Uppsala universitets centrum för Rysslands- och Eurasienstudier till Aftonbladet.

ANNONS
Satellitbilder från i tisdags visade även attackhelikoptrar som placerats ut på ett flygfält i Zyabrovka i sydöstra Belarus.
Satellitbilder från i tisdags visade även attackhelikoptrar som placerats ut på ett flygfält i Zyabrovka i sydöstra Belarus. Bild: Maxar Technologies

Ligger i Tjernobyls förbjudna zon

Underrättelsetjänster och militär i väst följer nu uppbyggnaden noggrant, och ser det som en del i ryska förstärkningar av infrastrukturen inför en potentiell invasion. Det skriver CNN, och hänvisar till tre insatta källor. Man pekar bland annat på brons närhet till Ukrainas huvudstad Kiev.

Drygt två mil sydost om bron ligger Tjernobyl, vilket innebär att den satts upp inom den så kallade ”förbjudna zonen” – ett av världens mest radioaktivt förorenade områden.

Fältsjukhus syns på satellitbilder

De nya satellitbilderna, tagna av företaget Maxar Technologies, visar även ett fältsjukhus, som nyligen ska ha rests i området.

Över 30 000 ryska trupper har, tillsammans med belarusiska soldater, deltagit i militäraövningen ”Allied Resolve” på senaste tiden. Övningarna har ägt rum i de centrala och södra delarna av Belarus, det land som under de pågående upptrappningarna blivit Rysslands främsta allierade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS