Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Satellit har krockat med komet

07:52 i morse skapades rymdhistoria när en satellit för första gången krockade med en komet i rymden.
Det var i dag på USA:s nationaldag som en satellit från den amerikanska rymdsonden Deep Impact krockade med kometen Tempel 1.
Meningen är att satelliten, som är stor som en tvättmaskin, ska orsaka en krater lika stor som en fotbollsplan i kometen. Och för första gången kommer nu människan att kunna se vad som döljer sig inuti en komet. Forskarna på Nasa, som är USA:s Rymdflygstyrelse och ansvarig för rymdexprimentet, jublade när fullträffen förevigades från sonden på omkring 50 mils avstånd från kometen.
Även Svenska forskare var glada över morgonens fullträff på kometen Tempel 1.
- Skönt att det lyckades, nu har vi någonting att studera, säger Hans Rickman, professor vid institutionen för astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet, till TT.
- Kometer är en sorts urtida vittnen till solsystemets skapelse och det är mycket därför man intresserar sig för dem. Man får ett nytt sätt att lära sig hur en komet är uppbyggd, säger Rickman.
Förhoppningen med experimentet är att få fram material för bland annat kemisk analys som kan tillföra kunskap om universums beståndsdelar. Kanske kommer det fram ny kunskap om var vi kommer ifrån och vilken roll kometerna har haft i livets uppkomst. Det har spekulerats i om det vatten vi har på jorden en gång kom från nedfallande kometer, skriver TT.
Kometen Tempel 1 är fyra miljarder år gammal och består av is och gas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.