Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Arkivbild.

Sanktioner väntar länder som stöder Nordkorea

FN:s säkerhetsråd fördömer starkt Nordkoreas senaste robottest och lovar att vidta ytterligare åtgärder, inklusive utökade sanktioner. En skarp varning utfärdas även till länder som bistår Pyongyang.

- Antingen stöder ni Nordkorea eller inte, men ni måste välja sida, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i samband med ett möte i säkerhetsrådet.

- Om ni är ett land som hjälper Nordkorea kommer vi att rikta sanktioner mot er.

I ett enhälligt uttalande, som även Kina står bakom, betonar säkerhetsrådet betydelsen av att Nordkorea "omedelbart visar uppriktigt engagemang för kärnvapennedrustning genom konkreta åtgärder".

Dialog vid robotstopp

Om Pyongyang följer uppmaningen är USA redo att föra dialog med regimen, säger Haley.

Nordkorea utförde i söndags ett nytt test, och det var av en nyutvecklad robot kallad Hwasong-12, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

"Testuppskjutningen syftade till att bekräfta de taktiska och tekniska specifikationerna av den nyutvecklade ballistiska roboten som är kapabel att bära en stor och tung kärnvapenstridsspets", enligt KCNA.

Roboten nådde en höjd på 200 mil och landade 70 mil ut i Japanska havet.

Enas med Kina

I uttalandet fördömer de 15 medlemsländerna även robottestet som Nordkorea utförde i slutet av april. Det var efter det som USA började samtala med Kina, som hållit Nordkorea under armarna, om eventuella nya FN-sanktioner mot landet. Tidigare har USA och Kina förhandlat fram nya åtgärder innan de involverat de övriga medlemmarna i säkerhetsrådet. Även denna gång ska länderna enas om vilka sanktioner som väntar.

FN:s säkerhetsråd införde de första sanktionerna mot Nordkorea 2006 och har stramat åt dem i takt med landets robot- och kärnvapentest.