Bernie Sanders har inga planer på att kasta in handduken.
Bernie Sanders har inga planer på att kasta in handduken.

Sanders vägrar ge upp

Bernie Sanders fortsätter striden om att bli Demokraternas kandidat i presidentvalet i USA, trots att Hillary Clinton allmänt betraktas som segraren.

ANNONS
|

Kort efteråt kom beskedet att Sanders väntas vinna primärvalet i delstaten Montana. Han sade att han även räknar med att avståndet mellan honom och Hillary Clinton i Kalifornien kommer att krympa under den fortsatta rösträkningen.

Det sista demokratiska primärvalet äger rum i huvudstaden Washington DC.

Sanders tackade supportrarna för att de deltagit i "den politiska revolutionen" och sade att han, mot bakgrund av det starka stödet bland unga, är "enormt optimistisk" om USA:s framtid.

- Unga människor förstår att de är Amerikas framtid, och de tänker vara med och påverka framtiden.

ANNONS

Segerrusig Clinton

Tidigare mötte en segerrusig Hillary Clinton sina väljare i New York, sedan hon vunnit i New Jersey, New Mexico och South Dakota.

- Vi har nått en milstolpe. För första gången i landets historia kommer en kvinna att vara ett stort partis presidentkandidat i USA, sade Clinton till sina anhängare.

Hon tackade alla som stöttat henne och gratulerade sin rival i partiet, Bernie Sanders, till en valkampanj utöver det vanliga. Nu uppmanar hon hans anhängare att i stället stödja henne.

Kritiserade Trump

Hon sade att hon vet hur det känns att lägga ner sin själ i något utan att lyckas, syftande på sin egen förlust mot Barack Obama i 2008 års kampanj.

- Men när vi tittar framåt mot striden som väntar, tänk då på vår gemensamma grund.

Clinton kritiserade även sin huvudmotståndare Donald Trump, som är ensam kandidat på den republikanska sidan efter att alla andra presidentaspiranter hoppat av.

ANNONS

Obama gratulerade

USA:s president Barack Obama ringde både Hillary Clinton och Bernie Sanders för att gratulera till framgångsrika kampanjer. Under torsdagen ska Obama träffa Bernie Sanders i Vita huset.

I nattens sex primärval och nomineringsmöten har Clinton utsetts till segrare i New Jersey, New Mexico och South Dakota. Bernie Sanders tog hem nomineringsmötet i North Dakota, där 18 delegatplatser står på spel, och Montana, med 19 delegater, enligt Real Clear Politics.

Största trofén i nattens primärval och viktigare än de övriga fem delstaterna tillsammans är folkrika Kalifornien, där hela 475 delegater står på spel. Med drygt en tredjedel av rösterna räknade leder Clinton, med knappt 60 procent av rösterna, medan Sanders har knappt 40 procent.

Fakta: Nattens demokratiska val i korthet

New Jersey: Primärval,126 delegater, vallokalerna stängde klockan 2, svensk tid.

New Mexico: Primärval, 34 delegater, vallokalerna stängde klockan 3.

North Dakota: Nomineringsmöte, 18 delegater, vallokalerna stängde 3.

South Dakota: Primärval, 20 delegater, vallokalerna stängde 3.

Montana: Primärval, 21 delegater, vallokalerna stängde 4.

Kalifornien: Primärval, 475 delegater, vallokalerna stängde 5.

ANNONS