Poliser vaktar utanför Grand Hotel Wien den 12 juni. Samtal om Irans kärnenergiavtal har pågått i den österrikiska huvudstaden under året.
Poliser vaktar utanför Grand Hotel Wien den 12 juni. Samtal om Irans kärnenergiavtal har pågått i den österrikiska huvudstaden under året. Bild: AP/TT

Samtal tar paus om Irans kärnenergiavtal

Förhandlare som försöker finna lösningar för ett förnyat kärnenergiavtal med Iran har träffats i Wien, dagen efter det att ultrakonservative Ebrahim Raisi vann presidentvalet.

ANNONS

På söndagseftermiddagen tog förhandlingarna ett uppehåll så att de inblandade kan konsultera respektive huvudstäder, sade det ryske sändebudet Mikhail Uljanov.

Det är högst oklart när förhandlingar kommer att återupptas, men EU:s representant säger till Reuters att det finns en tydligare bild i dag över det politiska läget i Iran för att nå ett avtal.

Sändebudet Enrique Mora sade till reportrar att han ansåg att framgångar nåtts, och att man först vid nästa förhandling kan avgöra om hur nära det är en uppgörelse.

Men USA konstaterar att det fortfarande finns meningsskiljaktigheter i avgörande frågor.

– Det är fortfarande lång väg att gå när det gäller viktiga frågor. Bland dem finns sanktioner (riktade mot Iran) och löften om Irans kärnenergi som landet måste utlova, säger den amerikanska regeringens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till mediebolaget ABC.

ANNONS

Diskussionerna inleddes i april med målet att återskapa någon form av kärnenergiavtal med Iran. Avtalet, kallat JCPOA, som slöts 2015 revs upp av USA under president Donald Trump. Sanktioner mot Iran infördes samtidigt.

Signaler från Washington

Efterträdaren Joe Biden har visat vilja att återgå till en multilateral lösning med målet att förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen. Förhandlingarna har samtidigt väntat på presidentvalet i Iran, där de styrande kunde se sin kandidat Raisi bli vald.

Möten mellan Storbritannien, Kina, Tyskland, Frankrike, Ryssland och Iran har hållits i Österrikes huvudstad Wien sedan april. USA har deltagit indirekt via ombud.

Representanter för Iran har vädrat framgång under mötet.

– Vi är nu närmare ett avtal än någonsin, men avståndet mellan oss och en lösning kvarstår och att överbrygga det är ingen lätt match, säger den iranske chefsförhandlaren Abbas Araqchi till statlig iransk tv från Wien efter mötet.

Han hävdade att det är upp till den "andra parten", det vill säga USA, att "överbrygga klyftorna"

Israelisk kritik

Israel har hittills varit emot kärnenergiavtalet mellan Iran och gruppen om sex länder som förhandlade fram det. Även Israel har en ny politisk ledning, med den nytillträdde premiärministern Naftali Bennett som ersatt Benjamin Netanyahu.

Men Bennett visar inga tecken på att ändra Israels hållning gentemot Iran. Efter president Raisis valseger skrev Bennet att Iran med Raisi som president blir en "regim av brutala bödlar" som världens länder inte bör förhandla fram ett kärnenergiavtal med.

ANNONS

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS