Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Sammandrabbningar och vrede efter Le Pens resultat

När 85 procent av rösterna var räknade, tog Macron ledningen över Le Pen. Nu ska de båda mötas i en andra rond om två veckor – men redan nu har Le Pens framgång lett till våldsamt upplopp i Paris.

Valdagen i Frankrike har inte varit utan dramatik. Vid 11-tiden på förmiddagen fick en kallades bombtekniker till en vallokal i staden Besançon och vallokalen utrymdes. Bakgrunden var ett stulet fordon som lämnats med motorn på i närheten av lokalen. Två personer sprang från platsen och inuti bilen hittades ett vapen. Efter en halvtimmes avbrott, öppnade vallokalen igen, enligt France 3.

LÄS MER: Vallokal evakuerad i Frankrike

När högerextema Nationella frontens ledare Marine Le Pen skulle rösta i Hénin-Beaumont några mil söder om Lille, utbröt tumult  vid vallokalen. Det är även här som Le Pen tänker hålla valvaka i kväll. Le Pens valmöten har präglats av motprotester och det finns en oro för kravaller eller bilbränder i kväll om Le Pen skördar framgångar i valet.

Texten fortsätter under tv-inslaget.

Donald Trump har under dagen twittrat om valet och kallat det för ”mycket intressant”. Han har tidigare kallat Marine Le Pen för den starkaste kandidaten och spått att attacken tidigare i veckan då en polis dog kommer att ha stor inverkan på franska valet. Även Rysslands president Vladimir Putin ser ut att föredra Marine Le Pen.

Favoriten leder

I en tidig vallokalsundersökning gjord av belgiska RTBF, ledde Emmanuel Macron med sina 24 procent medan Marine Le Pen har 22 % av rösterna. Källor uppgav strax efter 19-tiden till den belgiska tidningen Le Soir att Emmanuel Macron har tagit täten i rösträkningen. I de första prognoserna efter att alla vallokaler stängt är det Emmanuel Macron som vinner, följd av Le Pen. De två kommer i så fall att möta varandra i ett nytt, slutgiltigt val 7 maj.

Leder svagt

I vallokalsundersökningen från Ifop fick Macron 23,8 procent, Le Pen 21,6 procent och Francois Fillon 20,3 procent. Kort efter att de första prognoserna presenterats, erkände socialistkandidaten Benoit Hamon sitt nederlag. I Ifops undersökning fick han bara 6,1 procent. Han meddelade att han kommer att rösta på Emmanuel Macron i stället i det slutgiltiga valet.

Under kvällen meddelade det franska inrikesministeriet att Le Pen ledde mätningarna, rapporterar Bloomberg. Men i takt med att allt fler röster räknats – inte minst de i storstäderna – har Macron knappat in. Med 85 procent av rösterna räknade, ledde han med en knapp procentenheten.

Därmed pekar allt på att det är Macron och Le Pen som möter varandra i en slutgiltig omgång. De som hållit på Hamon och Mélenchon i första omgången, är dock enligt opinionsundersökningar mer benägna att rösta på Macron i den andra omgången än på Le Pen.

Sammandrabbningar med polis

AP rapporterar om sammandrabbningar mellan studenter och polis efter beskedet om att Le Pen går vidare enligt de första prognoserna. Det började som en lugn demonstration vid Bastiljen, men snart började en del personer försöka riva avspärrningar som satts upp och började därefter kasta flaskor och smällare. En del av demonstranterna tillhör enligt AP antifascistiska och anarkistiska grupperingar.

Polisen har svarat genom att skjuta tårgas. Det är inte första gången som Le Pen skapar starka protester – hennes valmöten har kantats av motdemonstranter som kommit för att protestera mot Le Pens högerextremistiska politik.

Blandade reaktioner från Sverige

Svenska politiker har reagerat olika på det preliminära valresultatet. Annie Lööf skriver på Twitter att hon hoppas fransmännen röstar på Macron – alternativet vore enligt henne förödande. I en kommentar till Sveriges Radio berättar Jan Björklund (L) att han är glad åt mittenframgången.

– Jag är glad som liberal att det här verkar bli valresultatet, men jag tror att Macron får det svårt att få en parlamentarisk bas, säger han till Sveriges Radio.

Jimmie Åkesson (SD) väljer i stället att uttrycka sitt stöd för Le Pen. Margot Wallström (S) å sin sida har gratulerat Macron – men inte Le Pen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.