Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Palestinier med stenslungor vid den israeliska gränsen mot Gaza.

Sammandrabbningar med polis – två döda

Två palestinier dödades och flera skadades i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor vid gränsen mot Gaza. Hundratals palestinier slungade stenar mot säkerhetsstyrkor, som svarade med rökgranater, gummikulor och vanlig ammunition.

Utöver dödsoffren skottskadades sex palestinier i sammandrabbningarna i Gaza. En av dem har livshotande skador enligt hälsomyndigheterna i Gaza. Nyhetsbyrån AFP:s korrespondenter har bekräftat att skarp ammunition användes vid oroligheterna.

Protesterna bröt ut i kölvattnet av USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Det är tredje fredagen i rad som islamistiska Hamas, som styr på Gazaremsan, utlyst en "dag av raseri" efter president Donald Trumps kontroversiella beslut.

Även på den ockuperade Västbanken bröt oroligheter ut, i bland annat Ramallah och Hebron. Enligt palestinska Röda halvmånen skadades tiotals personer i sammandrabbningar med polis, minst fem av dem skottskadades.

Den israeliska militären skriver i ett uttalande att omkring 1 700 "upploppsmän kastat brandbomber och stenar och rullat ut brinnande däck" i samband med protesterna på Västbanken. Militären uppskattar att omkring 2 000 palestinier deltog i oroligheterna i Gaza.