Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hbtq-samhället i Rumänien gråter. Den 30 september hölls en stor demonstration i Bukarest mot helgens folkomröstning och det förslag som blockerar att samkönade äktenskap i framtiden kan legaliseras i EU-landet.

Samkönade bröllop kan blockeras i Rumänien

Helgen kan markera en sorglig milstolpe för Rumäniens hbtq-personer. Genom att samla tre miljoner underskrifter har en konservativ organisation tvingat fram en folkomröstning som kan stänga dörren för samkönade äktenskap i EU-landet.

Det är redan förbjudet för personer av samma kön att gifta sig i Rumänien. Helgens folkomröstning handlar om att snöra åt grundlagen så att samkönade äktenskap inte heller ska kunna göras lagliga i framtiden, genom att omdefiniera äktenskap som något som kan ske endast mellan en man och en kvinna.

Rumäniens hbtq-samhälle oroas inte bara över att folkomröstningen riskerar att göra framtiden tuffare, utan att den också kan komma att röra upp hat.

- Folkomröstningen har gett människor en anledning att sprida så mycket hat de bara kan och det drabbar oss hårt, säger barägaren och hbtq-aktivisten Alex Andronic i Bukarest, till nyhetsbyrån Reuters.

"Fruktansvärt"

Inför omröstningen har kampanjaffischer cirkulerat som gör gällande att den som inte röstar ja löper risk att få sina barn stulna eller adopterade av homosexuella par.

"Det kampanjmaterial som vi har sett är fruktansvärt. Det visar en beväpnad figur målad i regnbågsfärger som siktar ett vapen mot vad som ska föreställa en man, en kvinna och två barn. Det är framtaget för att provocera och det är märkligt att affischerna tillåts", skriver Deidre Palacios, vice förbundsordförande för svenska RFSL, i ett mejl till TT.

Rumänien har under de senaste decennierna tagit steg mot ökade rättigheter för hbtq-personer genom att avkriminalisera homosexualitet och skapa lagar mot diskriminering och hatbrott. 2006 hamnade Rumänien till och med på människorättsorganisationen Human Rights Watchs (HRW) lista över länder som gjort exemplariska framsteg för att bekämpa kränkningar av hbtq-personer.

Men nu är det alltså annat ljud i skällan.

Folkomröstningen tvingades fram av den konservativa organisationen Koalitionen för familjen. Efter att den hade samlat in tillräckligt med namnunderskrifter godkände landets högsta domstol att omröstningen skulle äga rum. Om minst 30 procent av befolkningen deltar och förslaget röstas igenom tar Rumänien samma väg som en rad andra länder, både i och kring EU, som har omformulerat grundlagen på liknande sätt. Lettland blev första europeiska land att göra det 2005 och 2013 följde Kroatien efter.

Bryter mot EU-stadgar

Folkomröstningen sågas av HRW som kallar den opportunistisk och slår fast att den rimmar illa med Rumäniens medlemskap i EU. Diskriminering på grund av sexuell läggning är förbjudet enligt artikel 21 i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna.

HRW får medhåll av en rad människorättsgrupper i Rumänien, som uppmanar invånarna att bojkotta folkomröstningen. De oroas över att den kan försätta landet på en kurs mot ett mer auktoritärt styre, där även andra minoritetsgruppers rättigheter kan börja ifrågasättas.