Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lådor med den drabbade bröstmjölksersättningen tas bort från sortimentet i ett apotek i Paris. Arkivbild.

Salmonellamjölk i 83 länder

Den bröstmjölksersättning som uppmärksammats i en salmonellaskandal i Frankrike har nått 83 länder, meddelar mejerijätten Lactalis vd Emmanuel Besnier. Han säger att mer än 12 miljoner paket av produkten är påverkade.

35 barn i Frankrike har fått salmonella av det smittade mjölkpulvret och produkten har återkallats från butikshyllorna.

Vd:n Emmanuel Besnier har gått med på att intervjuas för första gången sedan företaget anklagades för att försöka gömma salmonellautbrottet vid den fabrik som tillverkat produkten.

Besnier lovar kompensation till de drabbade familjerna och säger att konsekvenserna för konsumenterna, bland dem spädbarn yngre än sex månader, upptar hans tankar.

Det är för oss, för mig, en stor oro, säger han till Journal du Dimanche.

Hundratals stämningsansökningar har lämnats in av familjer som säger att deras barn fått salmonella efter att ha ätit av produkten. Förutom fallen i Frankrike har ett fall rapporterats i Spanien och ett utreds i Grekland.

Det finns klagomål och det kommer att bli en utredning som vi helt kommer att samarbeta med. Vi tänkte aldrig göra på något annat sätt, säger Besnier.

Vid en statlig inspektion vid fabriken i Craon i september upptäcktes inte salmonellan. Smittan hade däremot upptäckts av Lactalis egna tester i augusti och senare i november, men det rapporterades inte till myndigheterna.

Enligt företaget fanns ingen skyldighet att rapportera smittan.

Produkterna har spårats i det gemensamma europeiska varningssystemet RASFF och det finns inget som tyder på att de sålts till Sverige, enligt Livsmedelsverket.