Salehs återkomst chockerade Jemen

ANNONS
|

Nyheten om den hårt ansatte Ali Abdullah Salehs återkomst till Jemen briserade på fredagen som en bomb i Sanaa. Snabbt spred sig uppgifterna ryktesvägen då elavbrott hade tystat både tv och radio. Att Saleh mitt i det upptrappade våldet återvänt chockerade många jemeniter som i månader deltagit i upproret mot hans regim.

–Vi hade redan börjat tänka på annat eftersom ingen trodde att han skulle återvända, säger aktivisten Atiaf Alwazir till TT från Sanaa.

Samtidigt ekade granatelden ännu en dag genom huvudstaden.

Tomma löften?

Saleh återvände till Jemen på den sjätte dagen av eskalerande strider mellan regimlojala styrkor och avhoppade soldater, enligt AFP dödades minst sex människor på fredagen. I ett uttalande manar nu Saleh till vapenvila:

ANNONS

"Lösningen finns inte i mynningen av gevär och vapen, den finns i dialog och ett slut på blodspillan".

Uttalandet bemöts med skepsis och det har pekats ut som ytterligare försök att genom förhalning vinna tid – en taktik som tjänat Saleh väl under hans decennier vid makten. Om Saleh vill se vapenvila, säger Atiaf Alwazir, kan han beordra sina styrkor att sluta strida.

–Jag håller med honom, lösningen finns inte i vapen – men han borde lyssna på sina egna råd.

"Viktigt tal"

Vad Saleh nu planerar är en gåta för många Sanaa-bor.

–Det kan betyda två saker, säger aktivisten Alaa Jarban i telefon till TT.

–Antingen har han kommit för att fredlig lämna över makten, eller så har kan kommit tillbaka för att förklara krig.

Att Saleh, efter månader av havererade medlingsförsök, tänker lämna makten frivilligt är enligt Jarban tveksamt, men enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP kan Saleh vara på väg från makten.

En anonym tjänsteman säger att Saleh "återvänt till Sanaa för att ställa det jemenitiska huset i ordning och förbereda inför val". AFP:s källa tillägger att Saleh sedan kommer att "ge sig av", utan att klargöra om det är makten, Jemen eller båda han ska lämna.

Den 26 september, på årsdagen av 1962 års revolution, kommer Saleh enligt statliga medier att "hålla ett viktigt tal".

ANNONS

Ali Abdullah Saleh är sedan 1978 president i Jemen, en tillvaro han har liknat vid att "dansa på ormars huvuden".

Upproret i Jemen började den 27 januari i år. Sedan dess har han flera gånger sagt sig vara redo att kliva ned men sedan ångrat sig.

Den 3 juni skadades Saleh i en granatattack mot presidentpalatset. Innan hans återkomst till Jemen vårdades han i Saudiarabien.

Mot Saleh står en splittrad oppositionen som består både av gamla partier och aktivistledda demonstranter.

Parallellt med protesterna pågår väpnade strider mellan regimstyrkor och avhoppade militärer samt klaner som valt olika sidor i konflikten. (TT)

ANNONS