Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sakfrågorna har hamnat i bakgrunden

Hillary Clinton kräver att FBI omedelbart offentliggör mejlen. Hon får medhåll av demokratiska politiker. Men Donald Trump har ingen brådska. Och på hans valmötena hörs ropen ”Lås in henne”.

Alla sakfrågor har hamnat i bakgrunden de senaste veckorna sedan Trump anklagats för sexuella trakasserier och FBI bestämt att återigen granska Clintons mejl.

Hillary Clinton hamrar in att Comeys agerande är unikt och avsett att påverka presidentvalet. Hon får medhåll av justitieminister Loretta Lynch som påpekar att ärendet inte borde tas upp så nära valet.
Tongivande demokratiska politiker i kongressen sätter idag, måndag, som tidsgräns för när James Comey måste komma med mer specifika uppgifter som inte finns med i det generellt hållna brev som sänts till demokratiska och republikanska utskott i kongressen. Republikanerna invänder att FBI skulle påverkat valutgången genom att hemlighålla de nya uppgifterna.

– Låt oss tala om sakfrågorna som berör amerikanerna, säger Clinton.

– Hon är korrupt och amerikanerna måste få veta det, dundrar Trump.

Comey är republikan men utsedd av president Barack Obama som vid utnämningen prisade hans integritet. Nu sägs Obama anse att Comey är det sämsta val han gjort.

Det är oklart vad som exakt finns i de minst 10 000 mejl som är föremål för FBI:s intresse. De har hittats vid utredningen av Anthony Weiner. Han var tidigare kongressman för demokraterna men tvingades avgå då det avslöjades att han sexchattat under namnet Carlos Danger och lagt ut bilder på sitt könsorgan på nätet.

När han sedan ställde upp som borgmästarkandidat i New York visade det sig att han fortsatt att sexchatta med minderåriga.

Problemet är att Weiner tills nyligen var gift med Hillary Clintons närmaste medarbetare Huma Abedin. Clinton och Abedin står varandra mycket nära och Bill Clinton var vigselförrättare när paret Abedin/Weiner gifte sig. Weiner och Abedin har haft ett gemensamt mejlkonto och Abedins mejl har hittats vid utredningen av Weiner.

Att Anthony Weiner dyker upp i valets slutskede är oväntat. Och ingen är mer ovälkommen. Hillary Clinton har erkänt att det var ett misstag att ha en privat server under utrikesministertiden. Att Huma Abedin hanterat sina mejl – en stor del av dem till och från Clinton – på samma mejlkonto som maken väcker frågor om omdömet hos både Clinton och Abedin, inte bara när det gäller det säkerhetsklassade.

FBI har hittat Abedins mejl på den dator som beslagtagits från Anthony Weiner i utredningen om hans sexchatter med minst en minderårig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.