Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kazakstans interimspresident och förväntade framtida president Kasym-Zjomart Tokajev sida vid sida med landets mångårige och autokratiske ledare Nursultan Nazerbajev. Arkivbild.

Sajter nere, demonstranter gripna i Kazakstan

Kazakstansk polis har på torsdagen gripit en grupp människor som protesterat mot landets auktoritära styre – på dagen en månad före presidentvalet. Därtill blev en rad nyhetssajter och sociala medier plötsligt otillgängliga på torsdagsmorgonen.

Många oberoende lokala medier gick offline på morgonen. Plattformar som Facebook, Youtube och Instagram har inte varit möjliga att nå. I Almaty vittnar många om att mobilnätet legat nere under dagen.

AFP:s reportrar i Kazakstans största stad Astana såg hur polis grep minst sex personer på ett centralt torg i samband med en militärparad till minne av den tyska kapitulationen i andra världskriget.

Det är några i raden av demonstranter som gripits de senaste veckorna när de visat motstånd mot det man beskriver som en välregisserad maktöverlämning från den nyligen avgångne presidenten Nursultan Nazerbajev till en av hans allierade, Kasym-Zjomart Tokajev.

Nazerbajev styrde landet sedan det blev självständigt 1991 och står fortsättningsvis inskriven i grundlagen som "nationens ledare".