Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Londons borgmästare Sadiq Khan deltog i en mässa på söndagen för att hedra offren efter branden i höghuset Grenfell Tower.

Sadiq Khan: Olyckan hade gått att förebygga

Londons borgmästare Sadiq Khan anser att den förödande branden i höghuset Grenfell Tower var en "olycka som hade gått att förebygga". Boende som har förlorat sina hem kommer att få 5 500 pund var, enligt Downing Street.

- Människor är arga, inte bara för det svaga gensvaret dagarna efteråt från stadsdelen och från regeringen, utan även för år av försummelse från stadsdelen, konstaterar Khan efter att han på söndagen deltagit i en lokal minnesmässa för brandens offer, rapporterar BBC.

Borgmästaren slog också fast att den dödliga branden var "en nationell katastrof som kräver ett nationellt svar".

Tror att fler är döda

Enligt officiella uppgifter förmodas 58 människor ha mist livet i 24-våningsbyggnaden. Av dessa är minst 30 bekräftade dödsfall, övriga saknas fortfarande. Men polischefen Stuart Cundy tror att antalet saknade, och därmed troligen omkomna, är högre än 58.

Familjer som förlorat sina hem kommer att få 5 500 pund, motsvarande 61 000 kronor, var från den fond som upprättats, rapporterar The Guardian. Summan välkomnades av en organisation som representerar de boende, men menade samtidigt att man åsidosatt de boendes åsikter.

Två utredningar

Ledningen för stadsdelen Kensington, där det nu totalförstörda höghuset är beläget, säger att man kommer att samarbeta fullt ut med de utredningar som dragits igång om tragedin. Det rör sig både om en domarledd utredning som premiärminister Theresa May tillsatt, samt om en polisutredning.

- Om något måste göras för att byggnader ska bli säkrare, då kommer det att göras, säger finansministern Philip Hammond till BBC.

Stadsdelsledningen har kritiserats för sitt ljumma sätt att inledningsvis hantera katastrofen, och många boende i området har klagat bristen på stöd eller information.

- Människorna här är intill döden trötta på politiska plattityder, säger Sadiq Khan.