Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sökandet efter saknade i rasmassorna i Gjerdrum fortsätter

Under lördagskvällen meddelade norsk polis att en fjärde person hittats död i rasmassorna efter jordskredet i norska Gjerdrum. Flera personer saknas fortfarande och polisen arbetar med att söka efter överlevande.
– Vårt jobb är att göra allt vi kan för att hitta överlevande och hindra att fler blir drabbade, sa polismästare Ida Melbo Øystese under en pressträff på lördagsförmiddagen.

På lördagsmorgonen återupptogs sökandet efter överlevande i norska Gjerdrum och räddningsaktionen gick därmed in på sitt fjärde dygn efter raset. Under dagen utvidgades sökområdet ytterligare.

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som de första larmen om jordskredet kom in till polisen i Norge, och på nyårsdagens eftermiddag hittades den första personen död i rasmassorna. Fyndet gjordes efter flera timmars arbete med att ta sig in på skredområdet. Under lördagen har fler kroppar hittats bland rasmassorna, och under kvällen hade totalt fyra hittats, varav en identifierats.

Tre av de döda är ännu inte identifierade men polisen utgår ifrån att de finns på listan över saknade personer. Detta skulle innebära att sex personer fortfarande är saknade och söks efter.

LÄS MER: Hundratals evakuerade och flera skadade efter jordskred i Norge

Hopp om att hitta överlevande

Insatsen på plats i Ask i Gjerdrum beskrivs fortfarande som en räddningsaktion med hopp om att hitta överlevande.

– Vi har gått så långt som vi menar är försvarligt. Men vi fortsätter att undersöka marken och se om vi kan ta andra vägar in än den vi använder oss av nu, säger Roy Alkvist.

Risken för nya ras fortsätter att försvåra sök- och räddningsarbetet, meddelar norsk polis.

– Det är viktigt att säga att de som jobbar i rasområdet ska ha fokus på det akuta här och nu. Vi jobbar mot klockan och kämpar för att hitta lösningar och hitta svar och hitta personer som kan vara i livet, säger polismästare Ida Melbo Øystese och fortsätter:

– Detta är en tragisk händelse. Naturligtvis är det värst för de som saknar sina kära, de som förlorat sina hem och hela samhället som känner en otrygghet. Det gör starkt intryck på oss alla.

LÄS MER: ”Det var husen nedanför oss som rasade som vi hörde”

Saknade efter jordskredet

Kvinna, född 1951

Kvinna, född 1989

Flicka, född 2018

Man, född 1980

Kvinna, född 1970

Flicka, född 2007

Man, född 1991

Kvinna, född 1966

Kvinna, född 1971

”Vädret ställer till det”

Polisen i Norge arbetar intensivt med att leta efter överlevande i luftfickor i rasmassorna.

– Medicinskt kan man leva i flera dagar om man får luft. Det är mitt uppdrag att ta beslut om när vi inte ska fortsätta leta efter överlevande, men vi är inte där nu, säger Ida Melbo Øystese.

Enligt Norges vatten- och energimyndighet (NVE) skedde nya ras i den nordöstra delen av skredområdet under natten mot lördagen.

– Vi har vårdresurser på plats i området, dels för personalens skull men även om vi skulle hitta saknade personer, säger Roy Alkvist.

På nyårsaftonen evakuerades ytterligare 46 personer från 14 hus i ett område norr om skredet på grund av sprickor i marken, enligt NRK.

Enligt norska polisen fortsätter vädret att ställa till räddningsarbetet även under lördagen.

– Tiden är jobbig för oss, särskilt den här årstiden då vädret ställer till det. Men vi gör allt vi kan och har fokus på att rädda liv så länge det är nödvändigt och har anledning till det, säger Ida Melbo Øystese.

”Fungerat väldigt bra”

Lördagen sökinsats har skett utan den insatsstyrka från Göteborg som fram tills på fredagskvällen hjälpte till i insatsen.

Under lördagen meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att den svenska insatsen i Norge avslutas. Detta efter att den norska motsvarigheten till MSB meddelat att man nu får hjälp från andra delar av Norge.

– Det svensk-norska samarbetet har fungerat väldigt bra på alla nivåer. MSB har haft en bra dialog med vår norska motsvarighet DSB och det var också tidigt bra samarbete mellan norsk och svensk räddningstjänst. Detta gjorde att vårt team kunde vara på plats redan samma kväll som vi fick förfrågan om hjälp från Norge, säger Erik Flink, projektledare på MSB i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Göteborgsteamet om fyndet av en av de saknade i Norge

GP:s reporter Annelie Moran och GP:s fotograf Robin Aron på plats i Gjerdrums kommun i Norge. Bild: Robin Aron
GP:s reporter Annelie Moran och GP:s fotograf Robin Aron på plats i Gjerdrums kommun i Norge. Bild: Robin Aron

Se tidigare presskonferenser från lördagen:

Klockan 15:00

Klockan 14:10

Klockan 12:00

Klockan 09:00

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.