Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Polisens insatsledare Roald Berntsenmå är redo att rycka ut med räddningsmanskap för att leta efter de saknade så fort vädret tillåter och risken för laviner sjunker.

Sökande efter försvunna återupptas

Lavinfara och dålig sikt har hittills stoppat sökandet efter en svensk kvinna och tre män från Finland som i går anmäldes försvunna i ett fjällområde i Troms i Nordnorge. Men på torsdagskvällen återupptogs sökarbetet med helikopter.

Området, det så kallade Blåbärsfjället, har drabbats av flera mindre laviner. Lavinfaran i området uppges vara hög, och enligt polisen har även en större lavin observerats efter att gruppen anmälts som försvunnen.

Men polisen har fortsatt hopp om att de kan vara vid liv, och har bett om flygförbud i området.

- Enligt insatsledaren som står i Tamokdalen nedanför fjället så är väderförhållandet nu sådant att vi beslutat om att göra ett försök att flyga in ambulanshelikopter, säger Per Arve Aas och fortsätter:

- Målet är att komma in i området där lavinen har gått och göra ett sök. De flyger ut nu, ganska snart.

Vid platsen finns även räddningspersonal med hund som står redo.

Isklättringskurs

Enligt finska nyhetsbyrån SPT hade de fyra saknade deltagit i en isklättringskurs i området. Efter kursen bestämde de sig för att ta tur på egen hand före hemresan.

Kursledaren Fredrik Aspö uppger att samtliga hade med sig lavinräddningsutrustning.

- De hade med sig normal utrustning för topptur på skidor, såsom sändare, spade och sond, säger han till SPT.

- Enligt planen skulle de ha varit nere igen sen eftermiddag, med passlig marginal tills snön skulle dra in. Det fanns andra skidåkare på fjället som åkt i väg samma dag och kom tillbaka.

Trots att de saknade hade med sig sändare som underlättar sökandet om man dras med i en lavin finns det ingen garanti för att man hittas.

- Om de befinner sig under snö så är det svårt för en helikopter att uppfatta signalerna, säger Per-Olov Wikberg vid Fjällsäkerhetsrådet till SPT.

Svåra väderförhållanden

Sökandet på marken kan troligtvis inte komma i gång förrän tidigast fredag.

- Alla experter är eniga om att det är oförsvarligt att skicka in räddningsmanskap på marken så som situationen ser ut nu under förmiddagen, sade Morten Pettersen vid polisen i Troms under en presskonferens tidigare på torsdagen.

Samtidigt har vädret under dagen inte tillåtit att man flyger in med helikopter för att försöka lokalisera de saknade. Vid tidigare överflygningar har inga fynd gjorts.

De saknade observerades senast klockan 14 under onsdagen, då en femte person – en svensk man – som tillhör sällskapet anmälde dem som försvunna. Gruppen var på väg mot Blåbärsfjället i Tamokdalen. Man har observerat att en större lavin, uppskattningsvis omkring 300 meter bred och uppemot 600 meter lång, skett i området där de försvunnit.

Finns hopp

Sökarbetet fick avbrytas redan på onsdagskvällen på grund av de svåra väderförhållandena.

Men polisen understryker att man inte gett upp hoppet om att hitta de saknade vid liv.

- Vi är fortfarande i räddningsfasen. Vi bedömer det som att det är möjligt att finna överlevande, sade Morten Pettersen under pressträffen.