Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En tysk lantbrukare slipar sin lie. Arkivbild.

Så vill Tyskland locka folk till landsbygden

Allt fler tyskar flyttar till storstadsområdena. Nu vill regeringen i Berlin göra livet i provinsen mer attraktivt. Med bättre kommunikationer, utbyggd offentlig service och en rejäl skopa hembygdsromantik ska folk lockas till landet.

När den färgstarke tyske politikern Horst Seehofer tillkännagav sina planer på ett nytt hembygdsdepartement var det många som höjde på ögonbrynen. Som chef för det nya "heimatdepartementet" (Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat) ska partiledaren för kristligt-sociala, bayerska CSU bedriva landsbygdspolitik med en patriotisk anstrykning. Dels för att stoppa flyttströmmar från land till stad, dels för att hejda väljarflykten till högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD), som väntas knipa röster från CSU i höstens delstatsval i Bayern – åtminstone om man lyssnar på kritikerna.

Bondpojkar i lederhosen

Det tyska ordet för hembygd – heimat – är omstritt. Å ena sidan för det tankarna till äppelkindade bondpojkar i lederhosen och betande mjölkkor i Schwaben. Å andra sidan ansågs det länge otympligt i den politiska debatten, eftersom det väckte minnen av mörka tider, då nazisterna använde begreppet för att elda på nationalismen och lägga grunden för blod och jord-politiken.

Seehofers partikamrat Emmi Zeulner, som sitter i förbundsdagen för CSU, vänder sig mot den politisering av heimatbegreppet som hon anser att både vänstern och högern ägnar sig åt.

- För mig är heimat inget stridsrop, utan ett vackert begrepp, ett uttryck för varje människas längtan efter sina rötter. Behovet att veta varifrån man kommer finns djupt förankrat i oss alla, säger hon när TT träffar henne i Berlins riksdagskvarter.

Riktad strukturpolitik

Själv växte hon upp i den lilla byn Degendorf utanför småstaden Lichtenfels i norra Bayern, "där alla visste allt om alla", som hon beskriver det. Delstaten är Tysklands ekonomiska motor, med arbetsgivare som Siemens, BMW, Audi och Osram och en arbetslöshet som på vissa håll är så låg att man kan tala om full sysselsättning.

Samtidigt brottas delar av den bayerska landsbygden med samma problem som andra glesbygdsregioner i landet, säger Zeulner. Därför borde fokus ligga på de mindre regionerna snarare än på förbundsländerna, tycker hon.

- Då kan staten bedriva riktad strukturpolitik, med bättre anpassade stödprogram.

Konkret vill hon se vägbyggen, bättre kollektivtrafik och utbyggt bredband. Att kunna leva ett gott liv ska vara möjligt både i en stad som München och i en by som Degendorf, det står inskrivet i den bayerska författningen, påminner hon.

- Vi kan inte göra förutsättningarna identiska, men de ska i alla fall vara likvärdiga. Tillgången på offentlig service måste vara lika god på landet som i staden.

Vill hålla högerflanken

Många bedömare ser Seehofers hembygdsdepartement som en del i CSU:s ambition att hålla högerflanken. Redan 1986 slog den dåvarande partiledaren Franz Josef Strauss fast att det inte ska rymmas något demokratiskt parti till höger om CSU. Frågan har dock fått ny aktualitet med AFD:s osannolika framgångssaga, som utgör ett aldrig tidigare skådat hot mot kristdemokraternas dominans i Bayern.

Tanken om en levande landsbygd är inte ny, frågan har alltid varit viktig för CSU. I fjol försökte den dåvarande jordbruksministern Christian Schmidt lansera idén om ett "hemvändarprogram" som ska locka människor som vuxit upp på landet men flyttat till staden att komma tillbaka till sin hembygd.

Men för att politiken ska bli framgångsrik krävs framför allt en sak, enligt Emmi Zeulner: arbetsplatser.

- Om vi lockar tillbaka någon utan att han eller hon får ett jobb så är inget vunnet. Det är den springande punkten.