Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så togs Berlinmuren 1989

Folket ville ut. Ett litet felsteg, egentligen ett missförstånd, räckte för att Berlinmuren skulle braka ihop

Cirkeln slöts. Erich Honecker, ledamoten i Östtysklands politbyrå, ledde bygget av Berlinmuren 1961. Tjugoåtta år senare fick han bevittna murens fall, nu som avsatt statschef. Situationen hade sprungit ifrån honom och hans regim. Tusentals östtyskar flydde landet genom västtyska ambassader i östeuropeiska länder. Ännu fler tog sig västerut via Ungern, som slopat utresekontrollerna.

Egon Krenz, Östtysklands nye statschef efter Erich Honecker, försökte bemästra massflykten. En åtgärd var att han och centralkommittén förberedde tillfälliga utreseregler för dem som ville lämna landet för gott.

Den 9 november var man klara med förslaget. Som ett led i den nya öppenheten hade kommittén infört dagliga tv-sända presskonferenser och dessa leddes av partichefen i Berlin, Günter Schabowski.

Nu var det läge att presentera nyheten. Enligt vad Günter Schabowski efteråt har sagt blev han inte tillräckligt informerad. Egon Krenz ska i stort sett bara ha gett honom ett dokument med orden: ”offentliggör det här, det är en braknyhet för oss”. På presskonferens sade Günter Schabowski:

”Därför har vi i dag bestämt att verkställa en regel som tillåter alla medborgare av tyska demokratiska republiken att lämna DDR.”

En journalist frågade Schabowski när de nya resebestämmelserna skulle börja gälla. Oförberedd som han var läste han i pappren som han några timmar tidigare fått i sin hand och så vitt han kunde se gällde de ”sofort”, genast.

Beskedet nådde östtyskarna vid tv-apparaterna. Inom en halvtimma började östberlinare ta sig till gränsövergångarna vid muren och man krävde att få komma igenom. Gränspolisen förklarade att de inte fått några instruktioner och vägrade. Situationen blev spänd, speciellt vid gränsövergången på Bornholmer Strasse. Vaktstyrkans chef Harald Jäger hade order om att hålla gränsen stängd till varje pris. Ett antal människor släpptes ändå igenom fast med en utresestämpel som betydde att de inte kunde återvända till DDR.

Trycket ökade. Harald Jäger hade inget annat val än att öppna gränsbommarna. Alternativet var att ta till våld för att hålla människorna tillbaka. Klockan var 23.30. Allt sändes direkt i tv och den östtyska ledningen insåg vid det laget att gränsposteringarna inte kunde hållas stängda. Vid midnatt öppnades gränsbommarna i Berlin. Och de som redan fått komma igenom släpptes åter in i Östtyskland. Muren hade fallit.

Huvudsaklig källa: Chronik des Mauerfalls av Hans-Hermann Hertle.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.