Så slår torkan till mot Spanien

Det är redan sommarvärme på den iberiska halvön och regnet håller sig borta. Den långa torkan har börjat synas tydligt på sina håll i Spanien och experter är oroliga för hur sommaren kan komma att bli. Vid en vattenreservoar i Katalonien syns tydligt hur vattnet nu drar sig undan.

ANNONS
|

Förra veckan rapporterades det om att det var 38 grader på sina håll i Spanien. Temperaturer som snarare brukar väntas under de hetare sommardagarna i landet, men som nu redan märks av i april.

Den senaste tiden har mycket varm och torr luft dragit in från Afrika över den iberiska halvön och Spaniens regering har sedan innan begärt nödstöd från EU för att hjälpa lantbrukare igenom den extrema torkan i landets viktigaste jordbruksområden.

CNN rapporterar bland annat om torkan i Katalonien. Att det är sparsmakat med regn hör till vanligheterna på den här tiden av året men det senaste året har det varit anmärkningsvärt lite regn och snö som fallit.

ANNONS

– Det här är den värsta perioden vi haft de senaste 100 åren, säger Samiel Reyes, direktör för Kataloniens vattenmyndighet till CNN.

Undervattenskyrka nu på land

Enligt den nationella vädertjänsten i Spanien har landet befunnit sig i en långvarig torka sedan slutet av 2022 och i mars månad fick landet bara 36 procent så mycket nederbörd jämfört med vad som är vanligt.

Många i landet oroar sig nu för att förra sommarens situation med uttorkade skördar och skogsbränder ska upprepa sig. Och på sina håll syns torkan av på andra sätt.

Som i den stora Sau-reservoaren utanför Barcelona, som miljoner spanjorer är beroende av för sin vattentillförsel. Där syns extremt låga vattennivåer under våren. Runt om i Katalonien ligger kapaciteten på runt 25 procent men i Sau-reservoaren ligger den blott på sju procent, enligt CNN.

”En jordbrukskatastrof”

En medeltida kyrka som, sedan reservoaren inrättades på 60-talet, legat under vatten är nu helt på torra land igen. Lokala myndigheter har behövt tömma vattnet på fiskar som lever där, för att förhindra att de drabbas av syrebrist när vattennivåerna är så låga, skriver CNN.

Enligt den amerikanska tv-kanalen har torkan förstört 3,5 miljoner hektar odlingar och torkan påverkar 60 procent av den spanska landsbygden. Torkan väntas inte bara påverka odlingar utan även djur på bondgårdar, vinodlingar och fruktträdgårdar runt om i landet.

ANNONS

– Dessa agrikulturella klimatförhållandena leder till en jordbrukskatastrof, säger Serge Zaka, en agrometeorolog till CNN.

LÄS MER:Rekordvärme i Spanien: ”Det är redan outhärdligt”

LÄS MER:Temperaturerna i Europa stiger rekordsnabbt

LÄS MER:Sommartemperaturer i mars i Spanien

LÄS MER:250 000 kaniner ska gasas ihjäl i Spanien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS